‘Alsof het voorbij is’ – Julian Barnes

Cover van het boek 'Alsof het voorbij is' door Julian BarnesAlsof het voorbij is is geen recent verschenen roman. Sterker nog: het werd voor het eerst in Nederland gepubliceerd in 2011. Maar ik ben al een aantal maanden lid van Elly’s Choice. Ik betaal elke maand €2,99 en krijgt in ruil daarvoor tien e-boeken. Die tien boeken kunnen van alles zijn: bekende of onbekende romans, fictie of non-fictie, Nederlandse of buitenlandse auteurs, en oudere of nieuwere boeken. In januari bijvoorbeeld zat in mijn pakket naast het al wat oudere Alsof het voorbij is van Julian Barnes ook Judas van Astrid Holleeder, een heel recente roman. Voor ieder wat wils dus.

Titel: Alsof het voorbij is
Auteur: Julian Barnes
ISBN: 9789045020198

Julian Barnes is een bekende auteur van literaire werken. Hij won met Alsof het voorbij is in 2011 onder andere de Man Booker Prize. Maar anders dan je misschien zou verwachten van een boek dat veel prijzen wint is het geen dik boek (het heeft ongeveer 170 pagina’s) en het is ook helemaal niet moeilijk te lezen. Het verhaal is goed te volgen en hoewel er in 170 pagina’s veel gezegd en gedaan wordt is het niet complex. Een aanrader dus voor iedereen die heel voorzichtig wil proberen om dit jaar ook wat meer literair verantwoorde boeken te lezen naast “ontspanningsromans” als die van Santa Montefiore of Sarah J. Maas.

In Alsof het voorbij is vertelt Tony Webster zijn levensverhaal. Hij blikt terug op zijn jeugd en denkt dan vooral aan zijn vriendschap met de intelligente Adrian Finn. Adrian sloot zich aan bij het vriendengroepje waarin Tony al zat met twee andere jongens en hij bracht een hele nieuwe dimensie met zich mee. Door de jaren heen verandert en verwatert het contact met de jongens. Tony gaat studeren, krijgt voor het eerst een vriendinnetje, krijgt een prima baan, hij trouwt, wordt vader en scheidt. Een heel normaal leven. Maar dan komt Tony opnieuw in contact met zijn eerste vriendinnetje door een erfenis die hij plotseling van iemand krijgt, en ontdekt hij dat hij veel dingen in zijn leven half vergeten was of in een ver hoekje in zijn hersenen had weggedrukt.

Door het hele boek heen speelt Barnes met thema’s als geheugen, geschiedenis en menselijke relaties. Hij laat de personages er over praten maar laat ook de gebeurtenissen in de roman weerspiegelen dat het menselijk geheugen niet perfect is. De geschiedenis kan nooit objectief en volledig naar waarheid verteld worden omdat iedereen zich dingen net anders kan herinneren.

Ik vond Alsof het voorbij is een heerlijk boek om te lezen. Mocht je graag op een e-reader of tablet lezen kan ik je zeker aanraden om voor die paar euro een abonnement te nemen op Elly’s Choice, want in januari zit dit boek in het pakket. En mocht je niet gek zijn op digitaal lezen durf ik te wedden dat je plaatselijke bibliotheek ook wel een exemplaar heeft. Het is immers niet zomaar een boek.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *