Audioboeken – ja of nee?

Wat lezen betreft ben ik gek op het standaardplaatje. Kacheltje aan, kopje thee, stukje chocolade en een dik papieren boek op schoot om lekker een paar uur achter elkaar te lezen. Maar tegenwoordig zijn er ook zoveel andere (handige) manieren om boeken te ontdekken. Ik heb op Ilona Leest al een paar keer gepraat over boeken die ik op mijn eReader heb gelezen, en ook heb ik benoemd dat ik een abonnement heb op Elly’s Choice (sinds kort heet dat overigens geen Elly’s Choice meer maar Bookchoice). En naast e-boeken bestaan er natuurlijk ook nog audioboeken. Die vorm van ‘lezen’ heb ik laatst herontdekt, en ik wil er graag eventjes met jullie over praten.

Mijn broertje heeft een flinke reistijd van huis naar de universiteit: elke dag zit hij in totaal zo’n drie uur in de bus. Hij luistert dan vaak naar boeken: zo zijn die uren geen verspilde tijd geweest en word je ook niet misselijk van lezen in een bus. Nu heb ik geen dagelijkse reistijd van drie uur, maar ook ik moet met de trein naar de universiteit toe en elke dag denk ik dat ik toch gemiddeld een uur verspil aan voor me uit staren in de trein en van station naar de universiteit lopen. Zonde, toch? Geïnspireerd door mijn broertje besloot ik mijn tijd wat nuttiger te besteden en Storytel te downloaden.

 

 

(afbeeldingen via www.storytel.nl)

Op zich beviel Storytel heel goed, maar na de gratis proefperiode van 14 dagen besloot ik om mijn abonnement niet te verlengen voor €9,99 per maand. Ik heb simpelweg geen hondertwintig euro per jaar over voor audioboeken. Maar ik miste het luisteren naar boeken tijdens het reizen wel, dus ik ging op zoek naar een goedkopere dienst die me hetzelfde zou kunnen bieden. Toen ik ging nadenken over een goedkope manier om aan boeken te komen dacht ik eigenlijk direct: natuurlijk, de Bibliotheek! De Bibliotheek heeft ook audioboeken die je kunt lenen via de Luisterbieb-app. Heel goedkoop natuurlijk: een abonnement op de bibliotheek kost voor een student zo’n vijfentwintig euro per jaar en daar zit dan alles al bij inbegrepen. Maar goed, jullie weten door mijn blogpost Ode aan de bibliotheek al dat ik een fan ben van de bieb dus dat zal ik niet eindeloos blijven herhalen. Ik zal me in deze post focussen op de Luisterbieb-app.

 

 

 

(afbeeldingen via http://www.bibliotheek.nl/luisterboeken.html)

De Luisterbieb-app is beschikbaar voor via de App Store van Apple en de Google Play Store voor Andriod. Hoewel het aanbod (nog) niet zo groot is als dat van een dienst als bijvoorbeeld Storytel staan er echt honderden boeken op de app die je kunt downloaden en luisteren. Het leuke is dat je ook als niet-lid een tijdje kunt proberen of het luisteren via de Luisterbieb-app je bevalt. Het aanbod is wat beperkter, maar het principe is precies hetzelfde dus als je nog geen lid bent van de bibliotheek hoeft dat je in het begin niet te weerhouden om toch de Luisterbieb-app te gebruiken. De bibliotheek geeft ook speciale aandacht aan een gedeelte van de app dat ze ‘Luisteren voor je lijst’ noemen. Speciaal voor leerlingen die niet erg houden van papieren boeken lezen, of leerlingen die net als ik audioboeken handig vinden om reistijd op te vullen, is er een lijst gemaakt met boeken die op de leeslijst van VMBO, HAVO en VWO staan. Ideaal voor middelbare scholieren! Zoals je wel weet zijn de leeslijsten vaak goede literatuur dus ook iedereen die al van de middelbare school af is kan van dit gedeelte van de app goed gebruik maken.

Ik gebruik de app nu al een tijdje en hij bevalt me heel erg goed. De UI is duidelijk, het downloaden gaat gemakkelijk en het aanbod is groot. En aangezien ik toch al lid ben van de bibliotheek om alle andere redenen voelen deze audioboeken als een soort cadeautje dat ik gratis extra krijg van de bibliotheek. Ik hoop dat ‘Luisteren voor je lijst’ voor middelbare scholieren die niet zo gek zijn op lezen toch een manier is om met leuke boeken in aanraking te komen, en dat de uren die we voorheen verspilden met reizen nu goed gebruikt worden omdat we toch iets nuttigs doen.

Luister jij ook weleens naar een audioboek? Welke app of dienst gebruik je daarvoor?

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

2 thoughts on “Audioboeken – ja of nee?

  1. Ik kan iedereen aanraden ook eens te kijken (én luisteren) naar http://www.luisterrijk.nl

    Luisterrijk is een webshop met het grootste aantal NL luisterboeken; ze hebben (veel) meer Nederlandse titels dan Storytel en de LuisterBieb. Alleen de ‘Storytel Originals’ hebben ze niet.
    Luisterrijk werkt niet met een maandelijks abonnement. Je koopt de luisterboeken ‘los’ en blijven daarna je eigendom. Je kan ze met de Luisterrijk app (voor iOS en Android), maar ook als mp3. Het is dus ‘download to own’, oftewel je hoeft geen lid te worden of blijven om je aankoop in de toekomst nog eens te beluisteren.

    Disclaimer: Ik werk bij Luisterrijk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *