Belgravia – Julian Fellowes

over van Belgravia - Julian FellowesAl een paar maanden geleden schreef ik een stukje over de app van de bibliotheek waarmee je kunt luisteren naar audioboeken: de Luisterbieb-app (klik hier als je die post nog wilt lezen). Het zal geen verrassing zijn dat ik sinds ik die post schreef de app regelmatig gebruik, vooral tijdens mijn dagelijkse reis van huis naar de universiteit en weer terug. Het laatste boek dat ik via de app heb geluisterd was Belgravia van Julian Fellowes. Die naam komt je vast bekend voor als je de populaire televisieserie Downton Abbey hebt gevolgd, want daarvan was hij de bedenker en schrijver. Hij heeft al voor meerdere televisieseries gewerkt als schrijver en dan met name series die gaan over een eeuw of twee geleden in Engeland. Met Belgravia wijkt hij wat dat betreft niet erg af: het overgrote deel van het boek speelt zich af in het Londen van de eerste helft van de negentiende eeuw.

Belgravia gaat over James en Anne Trenchard, die door middel van handel een rijk en invloedrijk koppel zijn geworden. Hun kinderen, Oliver en Sophia, groeien op in luxe en komen niets tekort. Toch is behalve Anne niemand binnen het gezin tevreden over de positie die ze hebben: de adel wil eigenlijk niets te maken met mensen die fortuin hebben gemaakt door handel in plaats van door te erven en huwelijken tussen verschillende standen worden niet zonder meer geaccepteerd. Julian Fellowes beschrijft niet alleen de levens van de hogere klassen, hoewel dat toch wel het grootste deel van het boek is, maar schrijft ook over de levens van butlers en dienstmeisjes.

Afbeelding van de website van de bilbiotheek over de LuisterbiebLees alles over de Luisterbieb-app op https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html, waar ook bovenstaand stappenplan te vinden is.

Het is een boek van honderden pagina’s dik, dus het luisterboek duurde bijna 16 uur. Best een grote tijdsinvestering. Gelukkig werd het boek voorgelezen door Sander de Heer, die een mooie stem heeft waar ik echt uren naar kan luisteren. Ik denk dat Fellowes bijna de helft van het boek had kunnen schrappen als hij iets meer had gedaan aan show, don’t tell. Uit de schrijfstijl kun je namelijk wel opmaken dat hij is gewend aan televisieseries, waar je gedachten en gevoelens in het script zet die door personages niet hardop gezegd worden. Daarom werd het boek op verschillende punten naar mijn smaak wel te beschrijvend. Met een luisterboek heb ik daar gelukkig minder moeite mee dan wanneer ik een boek echt lees: meestal luister ik naar een boek als ik eigenlijk ook iets heel anders aan het doen ben, dus dan heb ik niet mijn volledige concentratie over voor het boek. Door de uitgebreide en beschrijvende stijl loop je niet zoveel kans dat je belangrijke informatie mist als je even een seconde niet oplet. En de Luisterbieb maakt het luisteren naar een boek heel makkelijk; hij speelt gewoon op de achtergrond door als je ook andere apps op je telefoon wilt gebruiken (zoals bijvoorbeeld ook Spotify doet) en onthoudt waar je bent gebleven zodat je dat niet zelf hoeft te doen (wat wel had gemoeten als je naar de CD’s in plaats van via de app luistert). En het grootste voordeel is natuurlijk dat de app volledig gratis is voor leden van de bibliotheek!

De afbeelding van de cover van het boek komt van de website van de uitgever, A.W. Bruna (https://www.awbruna.nl/boek/belgravia/).

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

6 thoughts on “Belgravia – Julian Fellowes

 1. Ik heb sinds kort de Luisterbieb ook gevonden en mijn eerste luisterboek was een succes. Heerlijk om te luisteren terwijl je iets anders doet! Maar 16 uur luisteren vind ik wel heel lang voor een boek. Dan lees ik ‘m toch liever denk ik.

  1. Ik weet inderdaad ook niet of ik nu direct weer zou kiezen voor een boek van 16 uur. Maar eigenlijk viel het me niet eens tegen: met een paar weken was ik er ook helemaal door! En misschien zijn vanaf nu wel alle kortere boeken in vergelijking heerlijk snel haha

  1. Ik zou er zeker even op kijken als ik jou was, ze hebben echt vanalles wat! Ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek zijn er een flink aantal 🙂

 2. Zodra de luisterbieb een app had heb ik er gebruik van gemaakt. Eerder luisterde ik altijd al via een mp3 speler dus ik kende het. Tijdens wandelingen en het werken in de tuin, bij het steijken of bij het (digitaal) tekenen, altijd heb ik hem op.
  Nu dus de Luisterbieb en ik heb eigenlijk alle boeken van mijn genre al gehad.
  Thrillers en spannende boeken. Nu moet ik uitwijken naar iets anders en had deze al op mijn lijstje staan. Zal eens gaan luisteren. Het is ontzettend belangrijk wie voorleest.
  Diewertje Blok en Anne van Veen lezen ook zo goed!

  1. Ja, het is een handige app hè? En ik heb ook gemerkt dat het altijd handig is om het luisterfragment even te luisteren voordat ik het hele boek download: in korte tijd kun je al best ontdekken of het boek prettig wordt voorgelezen of niet!
   Als je van spannende boeken houdt normaal gesproken is Belgravia wel echt een stap in de andere richting, ik ben heel benieuwd wat je er van zult vinden! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *