Boek 15 – “Oeroeg”

Een prachtig boek geschreven door Hella S. Haasse werd het 15de boek dat ik las voor mijn uitdaging. Een dun boek dat toch heel diep gaat in het kleine aantal pagina’s dat het heeft. Het eerste boek dat ik heb gelezen van Hella S. Haasse, maar ik ben nu al fan. Oeroeg krijgt vijf van de vijf sterren op Goodreads!

Het verhaal is simpel in opzet. Een jongen woont met zijn Nederlandse ouders op een theeplantage in Nederlands-Indië. Daar groeit hij op met de inlandse Oeroeg. Ze zijn hele goede vrienden en spelen steeds samen. Maar naarmate ze ouder worden wordt het verschil in rang en stand toch steeds duidelijker en het maakt hun vriendschap meer gespannen. Uiteindelijk proberen de mensen uit Nederlands-Indië om van de overheersing van de Nederlanders af te komen en dit maakt dat contact met Oeroeg niet meer mogelijk is. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van dit land, lees dat dan hier.

Het is heel mooi om te lezen hoe Haasse de persoonlijke ontwikkeling en vriendschap van deze twee jongens linkt aan de grotere maatschappelijke gebeurtenissen. Tijdens de puberteit van de jongens komt Oeroeg er achter dat hij op de prestigieuze “blanke” school waar hij op zit niet wordt geaccepteerd. Eigenlijk is het dat niet eens per se: hij wordt wel geaccepteerd maar op een manier die duidelijk maakt dat de anderen hem gewoon niet zien als een mens die gelijkwaardig is aan hen. En het mooie aan het verhaal is dat de hoofdpersoon dit verhaal in ik-perspectief vertelt. We komen nooit achter de echte gedachtes van Oeroeg, weten nooit precies wat er in hem omgaat, maar we zien wel zijn verandering en de invloed die sommige gebeurtenissen op hem hebben.

Alle persoonlijke ontwikkelingen die Oeroeg heeft doorgemaakt door de jaren heen komen tot uiting als hij zich aansluit bij het regime dat tegen de Nederlandse overheersing is. Oeroeg wil af van de Nederlanders, maar de ik-persoon is ook Nederlands. Dat zorgt voor de definitieve breuk in hun vriendschap en ze groeien compleet uit elkaar. Haasse weet dit moeilijke onderwerp precies goed te beschrijven en raakt alle juiste noten.

Ik kan er verder eigenlijk niets zinnigs over zeggen. Het is gewoon uitzonderlijk knap hoe Haasse met de Nederlandse taal omgaat. Alles wordt beschreven, maar alleen als deze details iets toevoegen aan het verhaal. Alles draait in dit boek om Oeroeg maar hij is niet de ik-persoon. Het is een verhaal dat wordt verteld met persoonlijke details van het leven van de ik-persoon maar toch compleet gericht is op Oeroeg. En dat voegt iets toe aan de mysterieuze persoon die Oeroeg moet zijn: hij is onpeilbaar.

In 2009 was Oeroeg boekenweekgeschenk en kreeg je hem gratis van de bibliotheek. Dus wie weet heb je hem nog ergens thuis liggen, maar als dat niet zo is: koop het e-book of het fysieke boek. Het is echt een prachtig boek.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

2 thoughts on “Boek 15 – “Oeroeg”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *