Boek 16 – “De Cursus ‘Omgaan met Teleurstellingen’ Gaat Wederom Niet Door”

Een grappig boek van Herman Finkers met verzamelde korte delen uit zijn succesvolle theatervoorstellingen en conferences. De Cursus ‘Omgaan met Teleurstellingen’ Gaat Wederom Niet Door staat vol met flauwe, droge humor en was leuk om even tussendoor te lezen maar geen wereldschokkend boek. Ik heb het drie sterren gegeven op Goodreads.

Mijn vader had vroeger altijd DVD’s van Herman Finkers liggen en ik kende daarom al best wel veel van hem. Vooral “Geen Jager geen Neger” is me van vroeger bijgebleven, omdat dat zo’n familie-uitdrukking is geworden. Elke keer als iemand jager of  neger zegt reageert er wel een ander met “Geen jager geen neger”. Mocht je het stukje willen zien: in dit filmpje op Youtube komt het stukje voor. Maar goed, ik kende Herman Finkers dus al best goed en toen ik dit boekje zag liggen bij de Bruna vond ik het er zo vrolijk uitzien dat ik het heb meegenomen. De titel alleen al vond ik grappig.

Herman Finkers staat bekend om zijn omgekeerd logica en droge humor. Hij gaat niet echt in op actualiteiten, hooguit een keer een opmerking over een bekende Nederlander, maar daar houdt het ook wel mee op. Dat maakt wel dat zijn grappen relatief tijdloos zijn en (zoals bewezen met dit boek) twintig jaar na de eerste keer dat hij optrad en de grappen voor het eerst vertelde nog steeds gewaardeerd worden. Het leuke aan een theatershow is natuurlijk dat je ook de gezichtsuitdrukking ziet en een beetje een lopend verhaal hebt. Dat mist in het boek wel, omdat het delen uit meerdere shows zijn en gewoon zwart op wit staat.

Sommige stukjes waren echt te flauw voor woorden. Dat was gewoon niet grappig meer. Maar het overgrote deel vond ik heel leuk en ik heb DCOMTGWND (wat een mooie afkorting) met veel plezier gelezen. Een voorbeeld van de flauwe grapjes waar ik wél heel erg om kan lachen:

Levensgevaarlijk

Het is levensgevaarlijk om met slecht weer in de bergen te zitten. Alleen vorig jaar al heeft de Vaalserberg dertig doden geëist. Gelukkig is men niet op de eis ingegaan, maar je schrikt toch wel even als je het hoort.
(DCOMTGWND van Herman Finkers, pagina 203, paperback)

Ik denk dat DCOMTGWND vooral leuk is als je Herman Finkers een beetje kent en zijn stem en gezichtsuitdrukkingen voor je kan zien terwijl je leest. In dat geval zou ik je zeker aanraden om het te lezen. Hou je niet van flauwe humor, droge grappen en ken je Herman Finkers niet denk ik dat je het gevoel gaat hebben je tijd te verspillen. Mocht je mij persoonlijk kennen en het boek willen lezen: je mag het natuurlijk van me lenen als je wilt (in ruil voor een koekje, dat dan weer wel).

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *