Boek 22 – “De Olijvenoogst”

Ik heb De Olijvenoogst met plezier gelezen. Het is een feelgood roman die wel voor een deel over liefde en relaties gaat maar op geen enkel moment wordt dat het belangrijkste onderdeel van het boek. Ik ben wel begonnen aan het derde deel van een trilogie, bleek later (oeps), maar gelukkig was dit boek ook prima los van de andere delen te lezen. Het boek was niet perfect maar wel leuk en heeft daarom drie van de vijf sterren van mij gekregen op Goodreads.

De Olijvenoogst is geschreven door Carol Drinkwater. Als je meer wilt weten over Carol: ze heeft een eigen site vol met blogberichten en foto’s en op Wikipedia staat een kort stukje over haar werk. Ik begreep van de achterflap dat dit haar memoires zijn of dat ze het in ieder geval losjes heeft gebaseerd op haar eigen leven. Carol woont met haar man Michel in Frankrijk waar ze olijven kweken. Door werkdruk en de shock van een auto-ongeluk raakt Michel helemaal van slag en lijkt last te hebben van een depressie. Hij vertrekt (maar scheidt niet van Carol) en dus komt Carol alleen te staan in de taak om te zorgen voor hun landgoed. 
In het begin van het boek had ik een beetje moeite met het feit dat Drinkwater het steeds nodig vindt om Franse termen in een zin te gebruiken, die schuin te drukken, en daarna subtiel uit te leggen door in de volgende zin diezelfde woorden te gebruiken maar dan niet in het Frans. Ik kan in principe alle Franse termen gewoon volgen en als ik iets als lezer niet begrijp zoek ik dat zelf wel op; het uitleggen van gebruikte woorden in een roman voelt betuttelend. Maar dat kan ook heel persoonlijk voor mij zijn; ik kan me goed voorstellen dat mensen die geen verstand hebben van het Frans het fijn vinden dat de termen in ieder geval redelijk subtiel worden uitgelegd.
Het was heel leuk om op deze manier iets meer te leren over hoe olijfolie gemaakt wordt, en over hoe het leven op een Frans landgoed er aan toe gaat. Zoals eerder gezegd is Drinkwater ervaringsdeskundige en de bloemen en insecten die ze opsomt lijken goed onderzocht: meestal volgt er wel een korte geschiedenis van hoe en wanneer een bepaalde bloem / insect in Frankrijk kwam. Wel storend vond ik opnieuw dat betuttelende: het zijn steeds personen in het boek die de feitjes als van Wikipedia opgelezen opdreunden en dat stoorde het tempo.
Ik vind het fijn om zo af en toe een boek te lezen waar je helemaal bij weg kunt dromen. Zoals dit boek: het gaat wel over echte mensen, maar hun levens zijn zo anders. En waar het me stoorde in De Kraai (zie vorige review) vond ik het hier heel netjes afgewerkt: nergens wordt het land te erg geromantiseerd of te cliché behandeld. Ja, natuurlijk is er wijn en brood en zonlicht, maar die worden keurig afgewisseld met dagen vol regen, koffie en de problemen die Carol soms heeft met het serieus genomen worden als Engelse vrouw in Frankrijk.
Carol is als hoofdpersoon prima. Zelfs als ze er alleen voor staat werkt ze stug door en hoewel ze natuurlijk af en toe emotioneel is gaat ze niet dagenlang in een hoekje zitten huilen (kuch Twilight kuch). Ze blijft proberen om er voor Michel te zijn, ook al is er een grote afstand tussen hen, en zorgt ervoor dat de olijfbomen prima floreren. Heel erg vervelend was Carol als het aankwam op dieren, ze doet net alsof dieren mensen zijn in een hariger lijf. Ze denkt dat honden echt denken en vindt jagen ontzettend zielig. Allemaal prima, maar: ze eet wel vlees. Sorry? Het doodmaken van dieren is zielig als het om jagen gaat (wat ze kan zien in haar directe omgeving), maar de bio-industrie is prima om aan haar behoefte aan vlees te voldoen (als zij het leed maar niet kan zien)? Hypocriet. Dat vind ik ook van vegetariërs die wel vis eten, overigens. Maar dat terzijde.
Al met al een prima boek. Stilistisch kon er nog best wat aan gesleuteld worden en de hoofdpersoon is meestal sympathiek maar soms ontzettend vervelend. Toch heb ik het met plezier gelezen, omdat het verhaal op zichzelf interessant was en me kennis liet maken met een manier van leven die niet te vergelijken is met mijn leven als studente in Nederland.
Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *