Boek 23 – “Wildvreemd”

Wildvreemd, geschreven door Carina Stander, was een bijzonder boek met veel unieke personages. Het ging snel (soms misschien een beetje té), maar het verhaal was erg duidelijk en de spanningsboog was goed opgebouwd. Vier van de vijf sterren op Goodreads.

Het verhaal gaat over een groep mensen die in een dorp in Mozambique wonen en dan in het speciaal over de bijzondere vrouw die iedereen de Bijenvrouw noemt. De Bijenvrouw woont achteraf in een soort bos en, zoals je waarschijnlijk al vermoedt, houdt bijen om de honing te kunnen verkopen. De Bijenvrouw praat niet en heeft een vreemd litteken over haar hals lopen. De mensen in het dorp denken dat ze of een hoer, of een heks of misschien wel allebei is. Op de achterflap staat vermeld dat alles veranderd op de dag van een grote brand waarvan iedereen denkt dat de Bijenvrouw hem heeft aangestoken, maar ik vond eerlijk gezegd dat er weinig veranderde na die brand. De mensen haten de Bijenvrouw nog steeds (eigenlijk zijn ze vooral bang) en ze wordt niet geaccepteerd.

Het verhaal wordt steeds vanuit een ander personage verteld. Je hebt een echtpaar Braam, er is een natuuropzichter, een schoolmeisje (de dochter van de natuuropzichter), een gestoorde jongen met een reactieve depressie die overal rare dingen ziet, een schooljongen, een zoon van echtpaar Braam, een hulpje van mevrouw Braam en misschien vergeet ik er nu nog wel eentje. Dat het boek ongeveer 250 pagina’s heeft en al deze mensen meerdere malen aan bod komen maakt wel duidelijk dat Stander snel van de een naar de ander wisselt.

Langzaam wordt in het boek duidelijk dat er een reden is voor het litteken van de Bijenvrouw en daarmee hangt samen dat ze niet kan spreken. Wat is er gebeurt in haar leven dat ze nu aan de rand van een dorp woont en iedereen haar apart vindt? Welke personen uit het dorp hebben daar mee te maken en als we dat weten, op welke manier? Het boek wisselt snel van personages en iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over de Bijenvrouw en de brand. Niet alleen de Bijenvrouw is van belang, maar elk personage heeft ook zijn eigen problemen en eigenlijk hangen alle personages een beetje samen in het verhaal. Het is heel leuk om te zien hoe anderen reageren op een mening van de een waar je net een hoofdstuk over gelezen hebt, omdat je weet welke gedachtegang aan die mening vooraf gaat en ook waarom die ander zo reageert op die mening omdat je ook die gedachtegang kunt volgen.

Ik vind het lastig om dit boek kort samen te vatten omdat er zoveel verschillende verhaallijnen zijn. Wat Stander heel knap doet is die allemaal samenknopen en toch duidelijk onderscheid tussen de verschillende levens te maken. Het verhaal was interessant, maar toch miste ik nog iets. Zij het de stijl die me niet echt pakte, zij het de voorspelbaarheid van de afloop; ik zou dit boek zeker aanraden maar een echt hoogstandje was het nou ook weer niet.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *