Boek 27 – “Een Dag in Mei”

Een Dag in Mei is een boek is geschreven door door F. Scott Fitzgerald. Het is geschreven in 1920 en gaat over de rare gebeurtenissen in mei 1919. Het was de tijd van de Jazz Age / de ‘roaring twenties’ in Amerika en Fitzgerald (nu beter bekend om zijn boek The Great Gatsby) weet goed de sfeer van de tijd te vangen. Vier van de vijf sterren op Goodreads.

Dit boek bundelt niet alleen de vertaling van het origineel May Day, maar bevat na het nawoord ook de essays Echo’s van de Jazz Age en Mijn Verdwenen Stad. De essays zijn beide geschreven na 1930 en leveren dus door hun terugblik een waardevolle context op voor het boek. Deze context had ik graag gehad vóór Een Dag in Mei, en dat is dan ook waar de vijfde ster verdwenen is. Ik vond de indeling vreemd; ik heb graag de informatie vooraf en daarna het verhaal. Natuurlijk was ik me wel bewust van de context maar deze essays voelden een beetje als mosterd na de maaltijd nu.

Een Dag in Mei, het verhaal, volgt verschillende personen in New York op één mei. Het focust zich vooral op de verschillen tussen arm & rijk en de daarmee gepaard gaande problemen. Er is een groot feest, er is veel drank, een vrouwelijk hoofdpersonage genaamd Edith flirt met veel mannen en iedereen lijkt rijk. Aan de andere kant komen er soldaten terug van de Great War en zitten nu zonder baan en zonder hoop op een goede toekomst, er zijn opstootjes en relletjes en het socialisme komt op maar wordt ook hard neergeslagen. Het is een tijd van tegenstrijdigheden. Fitzgerald probeert om alle facetten van een bijzondere maatschappij uit te lichten.

Als je van boeken houdt die je aan het denken zetten dan is dit zeker een boek voor jou. Maar het is ook een boek met interessante en diverse personages. Wel zijn ze een overdreven uitwerking van de klasse die ze vertegenwoordigen, maar dit is geen moment storend. Mocht je het origineel willen lezen, klik dan hier. Ik raad het je zeker aan.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *