Boek 28 – “C’est la Vie”

C’est la Vie door Martin Bril is een boek met gebundelde columns over zijn leven in Frankrijk. Het heeft humor maar slaat eigenlijk nergens op. Nou ja, slaat nergens op… Er zit gewoon niet echt een clou in het verhaal. Het is natuurlijk ook niet echt een verhaal maar een verzameling columns. Ach ja. Drie van de vijf sterren op Goodreads.

Van Martin Bril heb ik eerder voor mijn uitdaging al De Kleine Keizer gelezen (mocht je nog geïnteresseerd zijn in mijn mening over dat boek: klik hier!). Zijn schrijfstijl is heel speels en in De Kleine Keizer vond ik het jammer dat ik niet echt iets leerde over Napoleon. Bij C’est la Vie werd op de achterflap al duidelijk dat het nergens over zou gaan: gewoon, over het leven van Bril. Maar dan in Frankrijk.

Het leuke aan een boek vullen met columns over één onderwerp is natuurlijk dat de columns iets minder random in een boek staan. Eerder heb ik ook wel boeken gelezen van bijvoorbeeld Daphne Deckers en zij had haar columns verdeeld in onderwerpen als ‘moeder worden’ en dergelijke. Bril schrijft voor meerdere tijdschriften/kranten en meestal over zijn eigen leven. En met een eigen huis is Frankrijk gaan zijn columns dus best vaak over Frankrijk.

Het lijkt bijna alsof hij gewoon Ctrl+F “FRANKRIJK” heeft gedaan in zijn verzameling columns, en elke column met een match in dit boek heeft gezet. (Als je die zin niet begrijpt, klik dan hier en doe wat algemene kennis op). Want afgezien van het woord Frankrijk hebben de meeste columns niets gemeen. De stijl verschilt per tijdschrift waar ze origineel in verschenen. Ook de lengte verschilt heel sterk. De ene keer is het 1,5/2 pagina’s maar de volgende is opeens 6 pagina’s lang. Niet per se een groot probleem, maar het is wel storend om geen duidelijke lijn te kunnen volgen in een boek.

Voor wie van een snelle leesbeurt houdt is dit boek prima geschikt. Het lijken de random overpeinzingen van een redelijk willekeurig persoon tegen de achtergrond van Parijs (vaak) en het landelijke Frankrijk (soms).

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

2 thoughts on “Boek 28 – “C’est la Vie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *