Boek 33 – “Opstaan, aankleden, niet doodgaan”

Opstaan Aankleden Niet doodgaan
Hanna Bervoets schrijft wekelijks een column voor Volkskrant Magazine. Opstaan, aankleden, niet doodgaan is een bundeling van deze columns, die niet specifiek geselecteerd schijnen te zijn op hun onderwerp; dat ze allemaal al reeds een column waren voor een en hetzelfde magazine maakt natuurlijk dat ze qua stijl bij elkaar passen (in ieder geval meer dan die van Martin Bril; zie deze eerdere post).

Titel: Opstaan, aankleden, niet doodgaan
Auteur: Hanna Bervoets
ISBN: 9789025441869

WAAR GAAT HET BOEK OVER?

Hanna Bervoets schrijft een wekelijkse column voor Volkskrant Magazine. Ze praat daarin vooral over gedachten die zij heeft en observaties die zij doet in het dagelijks leven. Hele gewone dingen worden opeens object van onderzoek: verschillende soorten Twitteraars, hoe persoonlijk een To-do lijstje eigenlijk is en de waarde die we hechten aan spullen. Vaak zijn de columns een beschreven gedachtegang van Bervoets die iets meemaakt in het dagelijks leven. Soms zijn het opmerkingen van vrienden die een analyse van de Nederlandse maatschappij en cultuur veroorzaken. Af en toe is er een column gewijd aan een voorwerp dat bij Bervoets nostalgie oproept en kan een column eindigen met hoe waardevol een oude handdoek met panda-print kan zijn.

WAT VOND IK VAN HET BOEK?

Voor het overgrote deel heb ik van dit boek genoten. Bervoets heeft een creatieve humor en denkt na over dingen die in het dagelijks leven zo gewoon lijken. Maar ik denk dat ik namens velen spreek als ik zeg dat ik óók weleens nadenk over gewone, dagelijkse dingen die eigenlijk heel raar zijn als je er op gaat letten. Dit geeft een beetje het gevoel dat mensen soms hebben bij een schilderij dat er “makkelijk” uitziet: “I could do that” – “yeah… but you didn’t”. 
Ik had er over na kunnen denken, maar zij schrijft er columns over en verdient er geld mee. Het klinkt waarschijnlijk oneerlijker dan het eigenlijk is. Misschien had ik een keer ook wel zo’n column kunnen schrijven, maar elke week een stuk schrijven dat interessant genoeg is om uiteindelijk gebundeld te worden in een boek? Fat chance. Steeds een doodnormaal onderdeel van de samenleving onder de loep houden zodat het interessant wordt kan niet makkelijk zijn zonder de stukjes op elkaar te laten lijken. Dit boek lijkt simpel, maar is het niet.

Dit is een aanrader, zeker als je tussen de vijfentwintig en dertig bent. Bervoets haalt namelijk vaak culturele dingen aan, ook van voor mijn tijd, en het is leuker om de stukjes te lezen als je snapt waar het over gaat. Ik was bijvoorbeeld te klein om “homepages” te maken toen het internet voor particulieren net een beetje op gang kwam; Bervoets heeft hier juist fantastische herinneringen aan. En zo zijn er meer kleine opmerkingen in het boek die je doen realiseren dat je net niet dezelfde dingen hebt meegemaakt in dezelfde fase van je leven. Zij praat over vrienden die gaan trouwen en kinderen krijgen: mijn vrienden zijn daar nog veel te jong voor. Maar deze kleine dingen storen amper omdat Bervoets een vlotte manier van schrijven heeft die ervoor zorgt dat je dit boek niet zomaar neer wilt leggen.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

2 thoughts on “Boek 33 – “Opstaan, aankleden, niet doodgaan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *