Boek 37 – “Overtuiging”

Omdat “Pride & Prejudice” van Austen misschien wel mijn all time favorite is, vond ik het tijd om ook eens andere boeken van Austen te lezen. Ik zag “Overtuiging” liggen bij de bieb en besloot om hem mee te nemen.

Titel: Overtuiging
Auteur: Jane Austen

Klik hier voor de originele Engelse versie (Persuasion); te koop bij de Book Depository voor maar €3,62! *


WAAR GING HET BOEK OVER?

Het boek gaat vooral over Anne Elliot. Zij is midden twintig en nog alleenstaand. Ze heeft toen ze negentien was een aanzoek gehad van kapitein Wentworth, maar heeft die onder druk van haar familie en vrienden toch afgewezen, omdat Wentworth bij de marine zat en nog niet genoeg rijkdom had vergaard voor een meisje van de adel als Anne. Echter, Anne heeft na de afwijzing van zijn aanzoek nooit meer van een andere man kunnen houden.

De vader van Anne geeft teveel geld uit en daarom moeten ze kleiner gaan wonen en hun landgoed verhuren aan de familie Croft. Deze meneer en mevrouw zijn een gelukkig stel en toevallig goed bevriend met kapitein Wentworth… Daarom komt Anne weer in de buurt van haar vroegere vlam. Wentworth heeft nu na acht jaar de titel van kapitein verdiend en dat ging gepaard met veel roem en rijkdom. Hij lijkt nu dus een hele geschikte partij voor Anne. Zij kan zich alleen niet voorstellen dat een man die eerst is afgewezen na acht jaar hetzelfde meisje opnieuw een aanzoek zal doen. Kapitein Wentworth lijkt geen trotse man maar een beetje eergevoel zal hij toch wel hebben.

Bovenstaande is de rode draad in het verhaal. Natuurlijk worden Anne’s zorgen flink afgewisseld met personen die zorgen voor wat comedic relief. Zo heeft Anne twee zussen: Mary en Elizabeth (het lijkt wel alsof dat de enige namen waren waar ze vroeger uit mochten kiezen bij de geboorte van een dochter, ik zie ze zo vaak voorbij komen in oud-Engelse romans). Mary is een beetje dom en Elizabeth is ontzettend trots op haar adellijke titel en wordt daarom door niemand leuk gevonden. Zelfs niet door haar eigen familie. Afgezien van haar vader dan, die ook erg trots is op zijn titel. Elizabeth is ouder dan Anne maar heeft nog nooit een aanzoek van een man gehad (en spoiler alert: dit gebeurt ook niet in dit boek). Mary is getrouwd met een aardige maar simpele man en ze hebben samen twee jongetjes. Ook komen er in het verhaal nog vrienden, kennissen en buren voor die voor leuke situaties zorgen.

Al met al is het verhaal een heel klein beetje te vergelijken met dat van Pride & Prejudice. De thema’s zijn in beide boeken liefde en een vreemde familie, het gaat in beide boeken over een man die onbereikbaar lijkt, een verstandige jongedame is de hoofdpersoon in beide boeken en natuurlijk is er in beide boeken een happy ending. Toch moet ik eerlijk bekennen dat mijn voorkeur blijft uitgaan naar Pride & Prejudice…

WAT VOND IK VAN HET BOEK?

Austen schreef haar boeken in het begin van de negentiende eeuw, oftewel bijna tweehonderd jaar geleden. Het taalgebruik is daarom lekker ouderwets (ik houd ervan). Dit is de eerste keer dat ik Austen in het Nederlands lees. Ik heb Pride & Prejudice en Sense & Sensibility beide in mijn boekenkast staan (maar ik moet eerlijk bekennen dat ik in Sense & Sensibility nooit verder heb gelezen dan ongeveer de eerste twintig pagina’s). Ik denk dat ik de volgende keer toch weer een Engelse versie pak in plaats van een Nederlandse. Het geeft me gewoon nog meer het gevoel dat ik lees over het Engeland van vroeger.

Austen is goed in het beschrijven van families en in het uitwerken van grappige situaties die voor kunnen komen als familieleden elkaar teveel of juist te weinig zien. Dit maakt haar boeken speels en zorgen ervoor dat ik me niet ergerde aan het plot, wat op zichzelf best simpel was: man en vrouw willen elkaar, maar krijgen ze elkaar? Ik vond Anne niet echt een complexe vrouw. Ze leek wel verstandig enzovoorts, maar ze miste de diepgang en de karakterontwikkeling die Elizabeth in Pride & Prejudice wel doormaakt. Als conclusie kan ik dus zeggen: als  je Pride & Prejudice hééél erg leuk vond, vind je Overtuiging / Persuasion waarschijnlijk prima leuk, maar niet hééél erg leuk.

*Ik ben een partner van The Book Depository en ontvang voor elk boek dat verkocht wordt via mijn link een kleine vergoeding.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *