Boek 40 – “Het Rosie Project”

Het Rosie Project, geschreven door Graeme Simsion, kwam uit in 2013. Nu ligt het vervolg op dit eerste deel al een aantal maanden in de schappen bij de boekhandelaren. Ik kan me nog herinneren dat ik veel blogs en recensies heb voorbij zien komen en dat ze eigenlijk allemaal positief waren over het werk van Simsion. Tijd om met mijn boekenbon mijn plaatselijke boekhandelaar te steunen en Het Rosie Project mee te nemen naar huis!

Titel: Het Rosie Project
Auteur: Graeme Simsion
ISBN: 9021015722 

WAAR GAAT HET BOEK OVER?

Het boek gaat over de autistische Don Tillman. Hij heeft veel moeite met vrienden maken en voelt zich vaak niet op zijn gemak bij andere mensen, omdat hij zich anders gedraagt en kleedt en daarom vaak een beetje wordt uitgelachen. Hij is professor genetica aan de universiteit en daar werkt ook een van zijn weinige vrienden: Gene. Gene is wat ouder en wil graag seks hebben met vrouwen van alle verschillende nationaliteiten. Heel apart.

Don wil graag een vaste vriendin en begint daarom met het Echtgenote Project: een 16 pagina’s tellende vragenlijst die eventuele geïnteresseerden in moeten vullen en die alle niet-perfecte vrouwen weg moet filteren om zo verspilling van Don’s tijd moet voorkomen. Don heeft namelijk slechte ervaringen met dates: zo was er een vrouw geobsedeerd met ijssmaakjes (Don gelooft niet dat je echt verschil kunt proeven tussen ijssmaken omdat je smaakpapillen zo koud worden dat nuances niet op te merken zijn, zodat abrikoos en perzik uitwisselbaar zouden zijn) en af en toe kwam Don er te laat achter dat een vrouw rookt en dus niet acceptabel zou zijn als partner. En Don ziet elke date die niet wordt voortgezet met volgende dates en daarna een stabiele relatie als complete tijdverspilling. 

Maar dan komt Rosie in zijn leven. Don vindt Rosie mooi en leuk en ze zorgt ervoor dat zijn leven compleet op zijn kop komt te staan. Hij is er heel zeker van dat ze totaal ongeschikt zou zijn als partner maar op advies van Gene vraagt hij haar toch mee uit en blijft dingen met haar doen. Afspreken gaat gemakkelijk omdat Rosie op zoek is naar haar biologische vader en Don kan haar daar, als geneticus, mee helpen door middel van DNA-onderzoek. Ze verzamelen samen het DNA van meer dan zestig mannen en reizen zelfs af naar New York om achter de identiteit van haar vader te komen. Langzaam maar zeker ontwikkelen ze gevoelens voor elkaar. Maar Rosie is bang dat Don nooit écht van haar zal kunnen houden (door zijn autisme lijkt het soms alsof hij geen gevoelens heeft; hij wordt bijvoorbeeld niet emotioneel van dingen zoals zielige films of een rondleiding over Ground Zero) en Don leeft in de vaste overtuiging dat Rosie niet de perfecte vrouw is voor hem. Komt het aan het einde toch nog goed? Spannend hè.

WAT VOND IK VAN HET BOEK?


Ik vond dit boek heel erg leuk. Niet diepzinnig, een beetje voorspelbaar, maar wel creatief en leuk bedacht. Don is een sympathiek hoofdpersonage en dat maakt het lezen aangenaam. Het is misschien een beetje het standaardbeeld van autisme dat wordt neergezet, maar dan nog is het bijzonder om te lezen hoe anders geprogrammeerde hersenen ervoor zorgen dat je situaties compleet anders beleefd. Het is niet een boek dat je echt aan het denken zet en het zal ook geen klassieker worden. Maar ik begrijp goed waar de hype van vorig jaar vandaan komt. Er zit veel humor in het boek en het is weer eens wat anders dan de romantische boeken die we gewend zijn. Ik ga het vervolg, Het Rosie Effect, ook zeker lezen.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “Boek 40 – “Het Rosie Project”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *