Boek 46 – “111x Daphne”

Als ik op vakantie ga wil ik liever niet teveel boeken in mijn koffer doen, aangezien ik ook een Sony eReader heb die gemakkelijk in mijn handbagage past bijna niks weegt. Ik geef mijn elektronische apparaten graag namen (mijn laptop van Toshiba noem ik Yoshi, mijn iPod nano heet Nono) en mijn eReader heeft de naam Eduard. Eduard staat bomvol met boeken en ik weet eigenlijk niet eens precies welke het allemaal zijn. Na het lezen van Gejaagd door de Wind was ik toe aan een snel boek en ik kende de columns van Daphne Deckers al uit tijdschriften. Een boek met gebundelde columns leek me prima om even mee te ontspannen. Het is nummer 46 in mijn uitdaging, nummer 6/53 van de #boekperweek uitdaging van de bieb en het zesde kruisje van de 2015 Reading Challenge heb ik gezet bij ‘A book with a number in the title’.

Titel: 111x Daphne
Auteur: Daphne Deckers
ISBN: 9048813395

WAAR GAAT HET BOEK OVER?

Daphne Deckers schrijft redelijk persoonlijke columns waar ze haar mening over vanalles en nog wat deelt met de rest van de wereld. Vaak gaat ze in op wetenschappelijke onderzoeken die te maken hebben met de menselijke psyche of verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Haar mening over deze onderzoeken geeft ze meestal aan de hand van voorbeelden uit haar eigen leven. Vaak worden haar man, Richard Krajichek, en haar kinderen Emma en Alec in de stukjes betrokken. Het boek gaat niet echt over een bepaald onderwerp, maar omdat het allemaal wel dezelfde stijl columns zijn (vaak dus over Decker’s eigen gezin of over wetenschappelijke onderzoeken) lijkt het ook niet een onsamenhangend geheel.

Ik had wel het idee dat ik soms de onderzoeken die Deckers aanhaalt niet met een korreltje maar met een potje zout moet nemen. Vaak zijn het onderzoeken zoals je die vindt onder het kopje ‘Overig’ van Nu.nl ; het zijn wel echte onderzoeken geweest, maar om nou te zeggen dat ze schokkende uitkomsten hebben? Het is ook altijd lastig om deze onderzoeken heel erg serieus te nemen omdat de uitslagen vaak iets in de trant van “meer dan de helft van de vrouwen vindt mannen met een baard knapper dan zonder baard!” – die ‘meer dan de helft’ is dan een procentje of 53 en dan nog kun je eigenlijk weinig met die percentages. Mensen hechten snel teveel waarde aan een enkel, simpel opgezet onderzoek.

WAT VOND IK VAN HET BOEK?

Ik lees graag columns. In mijn krant lees ik voor ik überhaupt aan het nieuws begin graag de stukjes van mijn favoriete columnisten en ik reviewde al eerder gebundelde columns van Hanna Bervoets (Opstaan, aankleden, niet doodgaan) en Martin Bril (De kleine keizer & C’est la vie). De kortere stukjes tekst, het onderwerp dat steeds weer iets anders is en dan toch een boek met een fijne schrijfstijl en humor is heel erg ontspannend. 111x Daphne is een onderhoudend boek en als je binnenkort op vakantie gaat of, net als ik, een adempauze nodig hebt na een indrukwekkend boek kun je hiermee heerlijk je verstand even op nul zetten. Deckers heeft een prettige schrijfstijl om vlug te lezen en verwerkt vaak humor in haar stukjes.

Ik heb dit boek in een middag uitgelezen (het ik ook niet zo dik, de gemiddelde column beslaat net geen twee pagina’s denk ik en de titel verraadt al dat er 111 columns zijn) en heb niet het gevoel dat ik iets wijzer ben geworden na het lezen. Wel heb ik me prima vermaakt. Deckers schrijft wel ontzettend man-vrouw over relaties, met eigenlijk geen ruimte voor bijvoorbeeld homoseksuelen. In haar columns staat een relatie automatisch voor het aanwezig zijn van een man en een vrouw. Dit is wel te verklaren omdat ze vooral schrijft vanuit haar eigen ervaringen en zij gelukkig getrouwd is met een man, maar in deze tijd vind ik het een beetje kortzichtig overkomen af en toe.

Conclusie: lekker luchtig vakantieboek, maar neem het vooral niet te serieus.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “Boek 46 – “111x Daphne”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *