Boek 50 – “De Verhalen van Amersfoort”

De Verhalen van Amersfoort leek me een leuke manier om kennis te maken met de mythen en sagen van mijn nieuwe woonplaats. De auteur is als ‘stadsverteller’ actief bij onder andere rondleidingen van Amersfoort. Dit was het vijftigste boek dat ik las voor mijn uitdaging en nummer 10 van dit jaar. Ik heb het kruisje voor de 2015 Reading Challenge gezet bij “A book that takes place in your hometown”. 

Titel: De Verhalen van Amersfoort
Auteur: Abe J. van der Veen
ISBN: 9789462548299WAAR GAAT HET BOEK OVER EN WAT VOND IK ER VAN?

Nou, de achterflap belooft heel wat: 

In dit boek worden de beroemdste sagen en de meest legendarische gebeurtenissen verteld die zich in Amersfoort of in zijn directe omgeving hebben afgespeeld. Lees alles over de heksen, helden en
heiligen van Amersfoort.

In ‘De Verhalen van Amersfoort’ worden bijna alle sagen en legendarische gebeurtenissen verteld die zich in Amersfoort en haar directe omgeving hebben afgespeeld. 

Lees meer over de vele wonderen die Maria in Amersfoort heeft gedaan en over de gruwelijke heksenvervolgingen die hier in de zestiende eeuw hebben plaatsgevonden. Geniet ook van de sage van het Laakmannetje, dat spookt rondom het riviertje de Laak en lees over de heks van de Monnikendam, die graag de ziel van haar geliefde monnik had willen bezitten. 

Bij enkele verhalen volgt een eigenzinnige interpretatie van de auteur, om zo iets meer te begrijpen van de mentaliteit van de vroegere Amersfoorter.

Abe van der Veen – beter bekend als Abe de Verteller – is als verhalenverteller en begeleider van stadswandelingen al vele jaren bezig met zijn passie voor de verhalen van de stad Amersfoort. Nu is er eindelijk hèt boek met al zijn inspirerende en spannende Amersfoortse vertellingen!


Waar het uiteindelijk vooral op neerkomt is dat dit boek vol staat met korte stukjes over uiteenlopende oude verhalen. Ze zijn een beetje vaag beschreven; duidelijk door iemand die gewend is om zijn verhalen kracht bij te zetten door de directe omgeving, stemgeluid en handgebaren maar die niet getraind is in het opschrijven ervan. De verhalen hebben wel iets charmants. Ze zijn lekker ongeloofwaardig en laten de bijgelovigheid van mensen die nog niet zoveel over de werking van de wereld wisten als wij nu goed zijn. Die bijgelovigheid wordt ook niet vergeten in het boek en de auteur komt vaak met ideeën over hoe ‘het’ waarschijnlijk echt gegaan was.

Ik denk dat dit boek leuker was geweest als ik in Amersfoort was opgegroeid en, al bekend met de verhalen, nu eens een andere versie en een frisse blik te lezen zou hebben gekregen. Ik kende echter nog geen enkel van de verhalen uit dit boekje en zou dus graag iets meer hebben willen weten. Ik houd van sprookjes zoals ze tegenwoordig vaak verteld worden: uitgebreid, met aandacht voor de verschillende personages. Maar de bedoeling van Van der Veen was duidelijk meer om de verhalen op te schrijven voor het nageslacht dan ze echt uitgebreid neer te zetten in verhaalvorm. 

Misschien had ik dit ook niet meer moeten verwachten dan dit. Het boek is uitgebracht via mijnbestseller , een site waar je je eigen boek kunt uitgeven (“50% van de winst is voor jou!”). En hoewel ik niet wil stellen dat een zelf uitgegeven boek per definitie slecht is, is het weigeren van uitgeverijen ook niet direct een aanbeveling…

Ben je opgegroeid in Amersfoort en heb je zin om een andere visie te horen op de verhalen die je al kende? Dan is dit boek best leuk om te lezen. Ben je nieuwsgierig naar de oude volksverhalen van Amersfoort? Dan moet je misschien een stadswandeling doen met de Van der Veen als rondleider en kun je dan een heleboel opsteken, meer dan je zou doen dan wanneer je dit boek zou lezen.

EVEN IETS ANDERS

Even over een heel ander onderwerp: mijn Uitdaging zit er bijna op! Ik begon vandaag aan The Fellowship of the Ring (Lord of the Rings #1). Vrijdag 11 april 2014 begon ik aan mijn Uitdaging, wat betekent dat ik nog tot 11 april van dit jaar heb om twee boeken te lezen. Dat moet toch lukken? Ik loop nu iets voor op schema en dat is niet iets dat ik verwacht had eigenlijk. Ik had verwacht aan het einde van mijn Uitdaging heel erg te moeten haasten om het toch nog te kunnen halen, maar zoals het er nu uitziet kan ik rustig doorlezen en op mijn sloffen mijn doel nog halen. Hopelijk weet Tolkien me zo erg te interesseren dat ik bijna niet kan stoppen met lezen en red ik het ruim op tijd!

Ik denk erover om een Top 10 Boeken van mijn Uitdaging te maken als ik het straks gehaald heb, maar dat weet ik nog niet zeker. Als het je leuk lijkt om een lijstje te zijn met mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar laat het dan weten in een reactie en dan gebeurt dat zeker!

Wil je Lord of the Rings ook lezen? Op de Book Depository kost de complete set €28,68 . Deze set is een box met daarin de drie boeken in paperback. * Leuk als je ook meedoet! Klik hier om naar de site van de Book Depository te gaan. Heb je de serie al gelezen? Laat dan in een reactie weten wat je er van vond!

*Ik ben een partner van The Book Depository en ontvang voor elk boek dat verkocht wordt via mijn link een kleine vergoeding.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “Boek 50 – “De Verhalen van Amersfoort”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *