Boek 51 – “Animal Farm”

“ALL ANIMALS ARE EQUAL BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS” – de quote uit Animal Farm die praktisch iedereen wel kent. The Fellowship of the Ring is erg moeilijk om doorheen te komen aan het begin, met alle namen van bergen en rivieren en oude stammen van Hobbits. Daarom nam ik vandaag even een break van Tolkien en besloot om Animal Farm te herlezen.

Titel: Animal Farm
Auteur: George Orwell
ISBN: 9780141182704
The Book Depository biedt de versie die ik heb aan voor €8,06. Klik hier voor meer informatie. *

Nummer 51 in mijn Uitdaging (nog maar een te gaan!), nummer 11 van dit jaar en het kruisje heb ik gezet bij “A banned book”


HET VERHAAL

Animal Farm speelt zich af op een boerderij in Engeland. Oorspronkelijk heette deze boerderij Manor Farm en meneer Jones had de leiding. Echter, onder leiding van de varkens nemen de dieren de boerderij over omdat ze vinden dat ze oneerlijk behandeld worden door de mensen. Ze dopen de boerderij om naar Animal Farm en besluiten om samen hard te werken om van de boerderij een succes te maken en dit succes eerlijk te verderlen onder alle dieren. Er wordt een zevental regels gemaakt, waaronder de alombekende “ALL ANIMALS ARE EQUAL”. De rest van de regels is er vooral op gericht op ervoor te zorgen dat de dieren zich niet gaan gedragen als mensen.

In het begin lijkt alles nog best wel goed te gaan. De oogst wordt met behulp van alle dieren binnengehaald en iedereen krijgt genoeg te eten en te drinken. Het eerste keerpunt komt als blijkt dat de varkens alle koeienmelk voor zichzelf houden. Dit doen ze, naar eigen zeggen, omdat zij deze melk nodig hebben omdat ze zonder melk niet goed na kunnen denken en als de varkens niet meer goed na kunnen denken kan meneer Jones de boerderij zomaar weer overnemen. De rest van de dieren laat zich overhalen en laat de varkens hun gang gaan, zelfs wanneer de varkens ook het merendeel van de appels voor zichzelf opeisen.

De varkens kunnen lezen en schrijven en gebruiken dit om hun positie nog meer te verstevigen. De andere dieren zijn allemaal niet zo slim als de varkens. Een lange tijd was er een beetje onenigheid binnen de groep van varkens. Snowball en Napoleon zijn beide intelligent maar zijn het uit principe nooit met elkaar eens. Snowball komt met het idee om een windmolen te bouwen om zo efficiënter te kunnen werken en het voor alle dieren makkelijker te maken. Napoleon is het niet met Snowball eens en verjaagt hem van het terrein. Een aantal weken later claimt Napoleon dat Snowball het idee voor de windmolen van hem gestolen had en dat ze nu maar eens moeten gaan beginnen met bouwen.

De leider, Napoleon, gedraagt zich nu steeds meer autoritair. Hij geeft zichzelf de hoogste onderscheidingen en gebruikt waakhonden om de andere dieren angst aan te jagen. Hij begint handel te drijven met de boeren van omliggende boerderijen en vraagt offers van de andere dieren, zoals de kippen die nu hun eieren moeten afstaan voor de handel in plaats van ze uit te broeden. Napoleon gaat steeds verder met de handel en lijkt dan weer op vriendschappelijke voet met die, en dan weer met die te staan. De dieren raken verward van alle veranderingen die worden doorgevoerd. De varkens beginnen met het drinken van alcohol en samen met de honden (die de varkens beschermen) krijgen zij het meeste te eten, alhoewel ze zelf helemaal niet werken. De varkens wonen in het huis van de oude boer Jones. Het lijkt wel alsof de varkens gewoon de positie van de mensen van vroeger overnemen…

DE ACHTERGROND

Animal Farm is geschreven door Orwell in 1943 en uitgegeven in 1945. Het is een allegorie en spiegelt de revolutie zoals die was in Rusland onder Stalin. De dieren waren in dit verhaal de lagere klasse die de hogere klasse van hun troon afstootte, maar onder dit nieuwe regime vormden de leiders gewoon een nieuwe hoge klasse. In eerste instantie is de boerderij Animal Farm communistisch, omdat alle dieren gelijk zijn en alles eerlijk verdeeld wordt. Maar na een tijd mogen de dieren niet meer zomaar alles zeggen of denken en krijgen de varkens veel meer rust en eten dan de andere dieren.

Orwell wilde met Animal Farm niet zeggen dat revoluties per definitie mislukkingen zijn. Hij wilde laten zien dat het misgaat als een leiders niet snel genoeg na de overwinning op de gevestigde orde ook weer een gelijkwaardige positie innemen. Orwell maakt dit duidelijk in een brief:

“I meant the moral to be that revolutions only effect a radical improvement when the masses are alert and know how to chuck out their leaders as soon as the latter have done their job”.

Animal Farm is een boek met een heldere boodschap en Orwell draait niet om de zaak heen. Het verhaal is uitgebreid genoeg maar gaat ook regelrecht op het punt dat Orwell wil maken af zonder poespas over zaken die niet met het moraal van het verhaal te maken hebben. Er staat bijna geen woord of zin in het hele boek dat je weg zou kunnen halen zonder af te doen aan de boodschap en dat is een kunst die maar weinig schrijvers beheersen. Als je op de hoogte bent de Oktoberrevolutie (of meer algemeen: van de Russische Revolutie)en je weet wie Stalin was zul je geen moeite hebben met het herkennen van de vergelijkingen die Orwell trekt. Het boek is verboden in Cuba, Noord-Korea en in de scholen van de Verenigde Arabische Emiraten. Natuurlijk verbood de USSR het boek direct toen het gepubliceerd werd.

Animal Farm is een indrukwekkend boek en ik raad iedereen aan om het te lezen.*Ik ben een partner van The Book Depository en ontvang voor elk boek dat verkocht wordt via mijn link een kleine vergoeding.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *