‘Brieven van Belang’ – Shaun Usher

‘Brieven van Belang’ is het ideale boek om op je koffietafel (of salontafel of eettafel of buffetkast of dressoir) te bewaren en af en toe eens door te bladeren. Want wat is dit boek prachtig vormgegeven en wat staat het vol met mooie brieven!

Titel: Brieven van Belang
Samengesteld door: Shaun Usher

Shaun Usher runt al jaren het succesvolle www.lettersofnote.com en verzamelt daar bijzondere en mooie brieven van bekende en iets minder bekende mensen. Van de emotionele afscheidsbrief die Virginia Woolf schreef aan haar man voordat ze zichzelf suïcideerde tot een brief van een jong meisje aan Abraham Lincoln waarin ze hem vertelt dat hij beter een baard kan gaan laten staan: Shaun Usher is geïnteresseerd in elk soort correspondentie en heeft er vele gebundeld in dit boek.

Brieven van Belang is een gigantisch groot boek. Ik heb hem zelf geleend bij de Bibliotheek, omdat ik €42,50 (de prijs die je ervoor betaalt als je hem bestelt bij de Bol.com, klik hier voor meer info) toch best duur vond. Bij the Book Depository kost het Engelse origineel ‘Letters of Note’ €33,42 (klik hier voor meer info)*; dat is al een stukje beter maar is nog steeds veel geld. Als je dit boek echter in je handen hebt snap je waar al die euro’s aan besteed zijn. Van de meeste brieven is een haarscherpe kopie gemaakt zodat je bijna het gevoel hebt het origineel in je handen te houden. Usher heeft bij elke brief een kort stukje met achtergrondinformatie geplaatst en ook zijn de brieven netjes uitgetypt zodat (hoe kriebelig het echte handschrift ook was) je altijd kunt lezen wat er staat.

Ik vind dat we nu in een fijne tijd leven wat betreft het gemak waarmee we contact kunnen maken met mensen van over de hele wereld. Één mailtje en iemand aan de andere kant van de wereldbol kan direct lezen wat jij ergens van vindt. En toch zit er een charme aan het ouderwetse brieven sturen. Het liefst nog echt met een pen op dik, romig papier. Het is eigenlijk helemaal niet praktisch en het duurt vaak lang en je moet eeuwen wachten op een antwoord. Maar voor wie net zoveel van nostalgische dingetjes houdt als ik: dit boek is een aanrader. Als je het geld ervoor hebt is het een prachtig boek om echt te hebben. Er is zoveel aandacht besteed aan de vormgeving dat elke pagina er tiptop in orde uitziet. Maar als je het toch iets te duur vindt: leen het dan in ieder geval een keertje bij je bibliotheek. Er staan een hoop mooie brieven in.

*Ik ben een partner van The Book Depository en ontvang voor elk boek dat verkocht wordt via mijn link een kleine vergoeding.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “‘Brieven van Belang’ – Shaun Usher

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *