‘De Bijen’ – Laline Paull

Foto cover boek 'De bijen' door Laline Paull

 De bijen is een boek geschreven door Laline Paull vanuit een heel interessant perspectief: dat van Flora 717, een bij van de klasse ‘schoonmaaksters’ die leeft met haar zusters in een huif. Door Flora’s ogen heen leren we de huif van binnenuit kennen en maken we kennis met de complexe hiërarchie van een bijenkorf.

Titel: De bijen
Auteur: Laline Paull
ISBN: 9789023489030 (Nederlands) 9780007557745 (Engels). 

De Nederlands versie kost €19,90 exc. verzendkosten bij Bol.com (klik hier voor meer info), de Engelse €9,42 bij de Book Depository, gratis verzending (klik hier voor meer info). *

Zelfs als je een beetje een hekel hebt aan insecten is het lastig om bijen niet te waarderen. Ze zijn ontzettend belangrijk voor het bestuiven van bloemen en planten en zonder bijen zou onze wereld er niet goed uit zien volgens verschillende wetenschappers. Google maar eens ‘without bees the world would end’ en lees de artikelen die dan tevoorschijn komen. De mensheid zou niet direct uitsterven, maar het leven zou wel een stuk lastiger worden omdat bijen belangrijke beestjes zijn. En afgezien van het nut voor onze voedselindustrie maken bijen natuurlijk ook honing (niet alle soorten overigens), waar de meeste mensen gek op zijn. Nuttige beestjes dus die bijen. Des te leuker om een boek te lezen dat draait om het gevoelsleven van zo’n bij.

In het boek volgen we het leven van de bij Flora 717. Ze is geboren als schoonmaakster, de laagste rang van de huif. Ze is echter bijzonder: ze is groter dan haar soortgenoten en lijkt meer kracht te hebben. Ook kan zij praten, wat alleen andere hogere soorten uit de huif kunnen. Omdat Flora opvalt mag ze werk doen dat eigenlijk door schoonmaaksters niet gedaan mag worden. Ze krijgt een rondleiding door de kinderkamer (waar de eitjes die de koningin legt worden verzorgd) en mag helpen de kleintjes te voeden. En als door een regenachtige zomer een tekort ontstaat aan veldbijen mag Flora als enige schoonmaakster helpen om nectar te verzamelen. So far, so good.
Na een tijdje krijgt Flora echter een vreemd gevoel in haar onderbuik. Ze voelt opeens de drang om een ei te leggen. En dat mag helemaal niet, want alleen de koningin mag eieren leggen. De hele huif valt en staat met de liefde van de koningin en elke bij moet zich houden aan de strenge regels die er gelden. Elke bij moet luisteren naar de priesteressen van de koningin en het mantra ‘aanvaard, gehoorzaam en dien’ wordt vaak herhaald om de bijen eraan te herinneren wat hun plek in de huif is. De regel dat alleen de koningin eieren mag leggen is de meest belangrijke regel en Flora, geïndoctrineerd als ze is, voelt zich dus ontzettend schuldig dat ze tegen het bestwil van de huif ingaat. 
Langzaamaan ontdekt Flora steeds meer vreemde dingen die in de huif gebeuren. Er liggen bijenlijkjes daar waar ze niet hadden moeten liggen, de priesteressen smoezen met spinnen en er lijken wel erg veel schoonmaaksters opgeofferd te worden… Wat is er aan de hand? En hoe kan Flora het voor de priesteressen geheimhouden dat ze meer weet dan ze eigenlijk mag weten? Één verkeerd woord en ze wordt ontdekt; het is dus allemaal reuzespannend.
Bijzonder vond ik dat Paull van zo’n klein leven zo’n groots verhaal weet te maken. Normaal gesproken zou je je echt geen zorgen maken om het leven van één bij, maar als je De bijen leest ben je oprecht begaan met het lot van Flora. Het is ook leuk om te lezen over dingen die door de ogen van een bij heel erg bijzonder zijn maar die je als mens heel normaal vindt. Zo komt Flora bijvoorbeeld een kas tegen waar bloemen in groeien die helemaal niet hadden kunnen groeien in het wild: Flora vindt het maar raar. Of een muis, die in het verhaal een reusachtig monster lijkt te zijn. Deze details maken het boek iets speelser en daarom ook leuk om te lezen. De bijen is een aanrader voor eenieder die houdt van een beetje bijzondere boeken. 
Als volgende ‘to read’ ligt nu ‘De donkere kroon’ van Sarah J. Maas voor me klaar bij de bibliotheek (het vervolg op ‘De glazen troon’ dat ik een tijdje terug heb gerecenseerd) en vandaag kwam ook ‘To Kill a Mockingbird’ binnen. Die had ik een tijdje geleden besteld naar aanleiding van alle ophef rondom het tweede boek van Harper Lee dat net is uitgekomen: Go set a watchman. Mocht je geïnteresseerd zijn: bij de Book Depository kost hij maar €6,83 (gratis verzending). *
Foto cover boek 'To Kill a Mackingbird' door Harper Lee, 50th anniversary edition

* Omdat ik bij de Book Depository en Bol.com lid ben van het partnerprogramma krijg ik een minieme vergoeding als mensen boeken bestellen via links die op mijn site staan. 
Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *