‘De donkere kroon’ – Sarah J. Maas

Foto cover boek 'De donkere kroon'  door Sarah J Maas
De vakantie is altijd een goede tijd om veel boeken te lezen. Geen druk van werk of school, op een ligbedje aan het zwembad lekker wegdromen met een goed boek… Ideale situatie, toch? Ik las op vakantie als eerste De donkere kroon, het tweede deel in de ‘Throne of Glass’ serie van Sarah J. Maas. Celaena komt in dit tweede boek terug als de kampioen van de koning en maakt weer veel spannende dingen mee.
Titel: De donkere kroon
Auteur: Sarah J. Maas
ISBN: 9789022571118
In een recensie die ik eerder schreef over het eerste deel leg ik al uit over wie het verhaal gaat en welke personages er nog meer in het boek voorkomen. Veel van die personages komen weer terug in dit tweede deel: natuurlijk Celaena zelf, maar ook Chaol, Dorian en Nehemia spelen weer een grote rol. Mocht je mijn eerdere recensie gemist hebben: hier kun je hem lezen (of als je hem al wel gelezen hebt weer even je geheugen opfrissen). 

Spoiler alert: het eerste deel eindigt met het winnen van het toernooi door Celaena. Door deze overwinning is ze de kampioen van de koning geworden en moet ze voor hem, de koning, werken. We weten natuurlijk allemaal wat dat inhoudt: ze moet zijn tegenstanders (hetzij politiek, hetzij persoonlijk) uit de weg ruimen. Het feit dat Celaena alleen maar doet alsof ze mensen vermoordt en ze eigenlijk een kans geeft om het land uit te gaan zorgt ervoor dat ze in constant gevaar is: als de koning achter haar leugens komt is het gedaan met haar leven. En die leugens zijn niet het enige wat haar in gevaar brengt. Celaena begint namelijk een groot raadsel te ontdekken: hoe komt de koning eigenlijk aan zijn macht? Hoe is het mogelijk dat jaren geleden hij vanuit het niets alle andere sterke rijken zomaar omver kon werpen? 
Het verhaal begint een beetje op gang te komen als Celaena van de koning een oude bekende moet vermoorden. Archer Finn is volgens de koning bezig met een rebellenbeweging die van plan is om zijn macht omver te werpen. Celaena wil overal in eerste instantie helemaal niets mee te maken hebben: geen plannen tegen de koning, geen grote magische krachten, geen raadsels meer, ze wil alleen maar vrijheid en veiligheid voor zichzelf en de mensen van wie ze houdt. (Wat dat betreft lijkt ze best wel op Katniss van The Hunger Games, die wilde eerst ook alleen maar zorgen dat zij en haar familie veilig waren). Maar alle plannen en ontwikkelingen komen zo dichtbij dat Celaena er vanzelf in verwikkelt raakt. Als de plannen van anderen de mensen van wie Celaena houdt te raken krijgen we als lezer eindelijk de echte sluipmoordenaar die Celaena is te zien:
(stukje gezien vanuit Chaol’s perspectief)
”Ze was een wervelwind van staal en bloed. Terwijl hij toekeek hoe ze op de mannen inhakte alsof ze korenaren op een akker waren, begreep hij hoe ze op die bewuste dag zo dicht bij de omheining van Endovier had kunnen komen. Nu zag hij eindelijk – na al die maanden – het dodelijke roofdier dat hij had verwacht in de mijnen aan te treffen. Er was niets menselijks meer in haar ogen, geen sprankje barmhartigheid.”
hardcover, pagina 199
Na het lezen van deel twee moet ik even wachten: deel drie, Heir of Fire, is nog niet vertaald en ik vind het niet fijn om midden in de serie van taal te wisselen. Nog eventjes geduld hebben dus, maar hopelijk is het volgende boek in de serie net zo leuk als deze en dus het wachten wel waard.
*Omdat ik bij de Book Depository en Bol.com lid ben van het partnerprogramma krijg ik een minieme vergoeding als mensen boeken bestellen via links die op mijn site staan. 
Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “‘De donkere kroon’ – Sarah J. Maas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *