‘De glazen stolp’ (The Bell Jar) – Sylvia Plath

Cover van het boek De glazen stolp door Sylvia PlathVoor mijn verjaardag afgelopen oktober kreeg ik deze mooie versie van De glazen stolp door Sylvia Plath. Deze Amerikaanse schrijfster heeft in de twintigste eeuw veel indruk gemaakt met haar gedichten, maar is ook bekend om haar eerste en enige roman The Bell Jar, waarvan dit een vertaling is.

Titel: De glazen stolp
Auteur: Sylvia Plath
ISBN: 9789023482642
Het verhaal gaat over een intelligente vrouw van ongeveer twintig jaar. Haar naam is Esther Greenwood en ze heeft door goede cijfers te halen een beurs in de wacht kunnen slepen om te studeren aan een goede universiteit. Ook mag ze een maand in New York werken bij een magazine voor dames, met andere meisjes / vrouwen van haar leeftijd. Dit alles vindt plaats in de jaren vijftig in Amerika. Tijdens haar studie en haar tijd in New York heeft Esther het niet gemakkelijk: ze heeft last van (zware) depressies en vindt het moeilijk om te aarden in haar omgeving. Het is, na een afwijzing van een prestigieuze summer school, zelfs zo erg met haar gesteld dat ze probeert om zelfmoord te plegen en een tijd moet doorbrengen in een psychiatrische inrichting.

Sylvia Plath heeft De glazen stolp deels gebaseerd op haar eigen leven en ervaringen. Uit haar dagboeken en van mensen uit haar omgeving weten we dat zij zelf ook leed aan ernstige depressies en toen zij dertig jaar oud was heeft zij zelfmoord gepleegd. Ook mocht zij een maandje stage lopen bij een tijdschrift in New York en werd ze afgewezen voor een schrijfcursus aan een universiteit. Toch is De glazen stolp niet helemaal autobiografisch; meer zoals je ook regelmatig bij films ziet ‘based on true events’. Het viel mij op dat het verhaal helemaal niet erg moeilijk of zwaar geschreven is. Je volgt het leven van Esther Greenwood en ziet dat zij langzaam steeds dieper zinkt, maar het verhaal blijft duidelijk en als lezer die nooit depressief is geweest kun je haar gedachten altijd goed volgen. Ik vond vooral een passage over een vijgenboom erg mooi, die door iemand op Tumblr ook erg mooi verwerkt is met plaatjes:

160203 The fig tree160203 The fig tree 2160203 The fig tree 3160203 The fig tree 4

160203 The fig tree 5

Bron: Zen Pencils, http://zenpencils.tumblr.com/post/60967781313/sylvia-plath-the-fig-tree.

De glazen stolp is een ontzettend mooi boek over een vrouw zoals zovelen, die niet helemaal haar plek op de wereld kan vinden en door tegenslag en depressies liever een einde wil maken aan haar leven.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *