‘De glazen troon’ – Sarah J. Maas

‘De glazen troon’ is een fantasy boek geschreven door de Amerikaanse auteur Sarah J. Maas. Het is het eerste deel in de gelijknamige serie en is in Amerika erg populair. Van deze serie zijn alleen nog maar de eerste drie delen uitgegeven (plus nog een boek met wat achtergrondverhalen, maar die hoort niet echt in het rijtje thuis) dus ik besloot om vals te spelen en deze drie delen te lezen voor het vinkje ‘a trilogy’ van de 2015 Reading Challenge. 

Titel: De glazen troon (origineel: Throne of glass)
Auteur: Sarah J. Maas
ISBN: 9789022570036

Ik weet niet wat het is met die Amerikanen en hun namen, maar ik zie heel erg vaak één voornaam, dan een of meerdere letters en dan de achternaam (George W. Bush, John F. Kennedy…). Het zal wel iets cultureels zijn maar eerlijk gezegd vind ik het alleen maar raar klinken, waarschijnlijk omdat wij het in Nederland eigenlijk niet op die manier doen. In Engeland ook niet, trouwens, we zeggen toch ook geen Joanne K. Rowling of John R.R. Tolkien? Blijft een vreemd volkje die Amerikanen.

Sarah J. Maas begon al op de middelbare school met het schrijven van deze serie. Ze is er jaren mee bezig geweest om het uitgegeven te krijgen en heeft dat eerst nog onafhankelijk van een uitgeverij zelf gedaan. Na een aantal jaren werd de serie toch opgepikt en nu is het een groot succes. Ik kwam achter het bestaan van de serie omdat er in filmpjes van booktubers op Youtube vaak over gepraat werd, zeker na het uitkomen van deel 3. Ik had al een tijdje geen fantasy meer gelezen en had wel zin om aan een leuke serie te beginnen dus ik besloot om het eerste deel bij de bieb te reserveren. 

Het verhaal gaat over de achttienjarige Celaena. Zij is een sluipmoordenaar, maar werd een jaar geleden opgepakt en moest werken in een strafkamp wat praktisch gezien niemand overleeft. Na een jaar biedt het leven haar echter een tweede kans: de koning van het rijk Adarlan heeft een zogenaamde kampioen nodig om alle nare klusjes voor hem op te knappen. Hij wil de beste van het rijk, dus schrijft hij een toernooi uit waarin kandidaat-kampioenen (gekozen door hooggeplaatste personen) in duels en opdrachten moeten bewijzen de beste te zijn. Prins Dorian kent de reputatie van Celaena (ze was in haar tijd de beste sluipmoordenaar) en besluit om haar te kiezen als kandidaat.

Het boek draait verder om Celaena die sinds een jaar te hebben moeten werken in de zoutmijnen nu opeens met levensgevaarlijke criminelen moet duelleren. De opdrachten zijn niet erg uitgebreid beschreven en voeren eigenlijk niet eens echt de boventoon in het boek. Maas schrijft veel over hoe slecht de koning is en introduceert langzaam de aloude magie van vroeger. Ook krijgen de leuke Chaol (de kapitein van de wachters die Celaena in de gaten moet houden en moet trainen) en prins Dorian veel aandacht van Maas want het blijft een YA boek en daar zit standaard wel een beetje romantiek in. Gelukkig maakt Maas en niet zo’n vervelende “liefdesdriehoek” van zoals in negen van de tien andere YA boeken wél gebeurt. Chaol en Dorian krijgen allebei aandacht maar Celaena is geen meisje dat al te veel piekert over jongens. 

De uitwerking van het verhaal gaf me hier een daar het gevoel dat Maas een receptje had opgezocht op het internet: ‘Welke ingrediënten horen er in een YA fantasy boek te zitten?”. Want hoewel het verhaal leuk is, is het ook volgepropt met alle dingen die je zou verwachten. Ja, er zit magie in, en ook gevechten tussen kandidaten à la De Hongerspelen (maar dan iets minder overheersend in het verhaal), er zitten natuurlijk leuke jongens in waar de hoofdpersoon verliefd op kan worden, er is een gemene koning / fout totalitair regime, de hoofdpersoon is de enige die daar wat aan kan doen… Typisch allemaal. Maar die dingen zijn niet voor niets de standaardingrediënten, dat zijn ze omdat ze werken. Want het verhaal loopt soepel en snel en ik heb na het lezen van dit eerste deel zin om de volgende delen te lezen. Echt goed geschreven zou ik het niet willen noemen. De Hongerspelen is had op mij veel meer impact, bijvoorbeeld. Maar het schijnt dat de volgende delen beter zijn dan dit eerste deel. Ik waag de gok dus maar en heb net deel 2, De donkere kroon, gereserveerd bij de bieb.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “‘De glazen troon’ – Sarah J. Maas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *