‘De grond onder onze voeten’ – Jesús Carrasco

Cover van het boek De grond onder onze voetenDit boek ziet er niet alleen prachtig uit, maar heeft me ook op een bepaalde manier geraakt. Het is lastig om te omschrijven wat het precies was, maar dit boek doet iets met je. Carrasco is een auteur die van schrijven weer een kunstvorm maakt.

Titel: De grond onder onze voeten
Auteur: Jesús Carrasco
ISBN: 9789029091480

In 2016 verscheen bij uitgeverij Meulenhoff het tweede boek van auteur Jesús Carrasco: De grond onder onze voeten. Zijn debuutroman De vlucht werd internationaal ontzettend goed ontvangen en er werd daarom ook veel aandacht besteed aan het verschijnen van De grond onder onze voeten. Ik ben abonnee van het NRC Handelsblad en in die krant stond een uitgebreid interview met Carrasco en volgens mij is in alle grote kranten van Nederland wel een recensie verschenen. Ik kreeg een exemplaar opgestuurd van de uitgeverij om te recenseren. Ik ben nog niet vaak zo onder de indruk geweest van een boek.

Hoewel nooit expliciet wordt verteld waar of wanneer het verhaal zich afspeelt is het voor de lezer duidelijk dat er net een oorlog is geweest. Het verhaal draait voornamelijk om twee personages. De eerste is een vrouw die aan de overwinnende kant van de oorlog heeft gestaan. Haar man had een hoge positie in het leger en ze wonen in een groot huis op het platteland in het overwonnen gebied. Ze moet voor haar man zorgen omdat hij na de oorlog bedlegerig is geraakt, maar ze houdt niet (meer) van hem. Hij is gemeen en behandelt haar als een hulpje. Op een dag ontdekt ze in de moestuin een man, de andere hoofdpersoon in het verhaal. Het is duidelijk dat deze man een zwaar leven achter de rug heeft. Hij spreekt niet en lijkt amper in staat om ook maar iets te doen, maar er gaat iets van hem uit wat de vrouw (Eva) intrigeert. Dus ze geeft hem te eten en houdt voor de autoriteiten verborgen dat er een ‘inlander’ bij haar in de tuin verborgen is.

Stukje bij beetje ontdekt de lezer wat de man in de tuin allemaal heeft meegemaakt. De huidige tijd wordt verteld vanuit het perspectief van Eva en die passages worden afgewisseld met verhalen over het leven van de man. Verhalen over hoe de oorlog zijn gezin uit elkaar heeft gerukt, verhalen over werkkampen en mishandeling. De grond onder onze voeten is op een bepaalde manier kil geschreven, zodat alles bij de lezer nog harder binnenkomt. Ook Eva leert door het boek heen meer over het leven van de man. Hoewel hij geen samenhangend verhaal vertelt kan ze door zijn gemompel wel een beeld schetsen van wat er gebeurd moet zijn. En Eva begint meer en meer te voelen wat ‘haar’ mensen anderen hebben aangedaan.

De grond onder onze voeten is geen boek dat je even tussendoor leest. Het grijpt je aan en hoewel het verhaal niet bijzonder complex is moest ik toch de hele tijd mijn aandacht echt bij het boek houden om alles goed in me op te kunnen nemen. Carrasco houdt van poëtische omschrijvingen van natuur en zijn zinnen zijn daarom soms wat vaag en lang. Dat is een stijl waar je als lezer van kunt houden, maar omdat ik er niet gek op ben is dat een van de weinige dingen aan De grond onder onze voeten die me tegenvielen. Desondanks heb ik op Goodreads dit boek 5 sterren gegeven en ik denk dat het verhaal me nog lang zal bijblijven.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *