‘De Maanparel’ – Ruthanne Lum McCunn

Ik liep rond in de boekwinkel en had al honderd boeken in mijn handen gehad. Ik wilde een cadeautje voor mezelf kopen en dat moest natuurlijk wel perfect zijn. De maanparel trok mijn aandacht door de vreemde textuur van het omslag (niet glad maar een soort geribbeld) en de intrigerende tekst onder de titel:

Zuid-Chinese platteland, 19e eeuw
Zij kan non, hoer of huisvrouw worden

Titel: De maanparel
Auteur: Ruthanne Lum McCunn
ISBN: 9789044330731

Boeken over de vroegere Chinese samenleving vind ik bijzonder om te lezen. Ze staan zo ver af van mijn eigen werkelijkheid dat ik me lastig kan vereenzelvigen met de personages. Familie lijkt altijd vóór alles te komen. Natuurlijk is ook voor mij mijn familie belangrijk, maar de manier waarop het in China toen normaal was om al je wensen en dromen op te offeren als dat voor de naam en het aanzien van je familie beter was vind ik schokkend. Vooral meisjes hadden eigenlijk helemaal geen recht op een eigen identiteit maar moesten zich plooien naar wat door de maatschappij als juist werd bevonden. Dit bleek ook al uit Wilde Zwanen van Jung Chan. Nu is er in China natuurlijk ontzettend veel veranderd en is de positie van vrouwen gelukkig niet meer wat die 150 à 200 jaar geleden was, maar het blijft interessant om er door middel van boeken als deze toch kennis mee te maken.

De maanparel volgt de levens van vier verschillende vrouwen. Haantje, Schaduw en Mei Ju wonen in hetzelfde dorp en gaan elke avond, net als bijna alle andere meisjes, naar het meisjeshuis. Alledrie hebben ze een reden om niet te willen trouwen en nadat ze dit over elkaar te weten komen verzinnen ze een plan om tegenover de goden een gelofte van kuisheid af te leggen. Zo kan hun familie ze niet dwingen om te trouwen en kunnen ze samen een vrij leven opbouwen. Naast deze drie vriendinnen wordt ook het verhaal verteld van Yun Yun. Zij woonde in een ander dorp maar moest omdat ze ging trouwen verhuizen naar de woonplaats van haar schoonfamilie. Yun Yun wordt verschrikkelijk slecht behandeld en wordt door haar man agressie verkracht en geslagen. Dit is niet de standaard. Vaak worden vrouwen niet per se liefdevol behandeld door hun schoonfamilie, maar wel beter dan Yun Yun nu behandeld wordt. Het is echter wel een voorbeeld van wat er kan gebeuren als je een mens in de complete macht van anders mensen brengt. Yun Yun kan nergens heen en kan bij niemand schuilen.

De maanparel is een interessant boek. Misschien is het hier en daar een tikje te kort door de bocht; vier levensverhalen laten zich lastig helemaal uitwerken in een boek dat niet zo dik is. McCunn had er denk ik beter aan gedaan om het verhaal te vertellen vanuit één hoofdpersonage en de andere drie meer als achtergrond te gebruiken. Ondanks het gebrek aan echte diepgang is het wel een fijn boek om te lezen. In die korte tijd raak je echt begaan met de levens van deze vier vrouwen en kun je niet anders dan respect hebben voor wat zij hebben weten op te bouwen na vele tegenslagen.

Volg IlonaLeest ook op Twitter! https://twitter.com/IlonaLeest 

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “‘De Maanparel’ – Ruthanne Lum McCunn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *