‘De vrouwen van kasteel Deverill’ – Santa Montefiore

Cover van het boek De vrouwen van kasteel Deverill door Santa MontefioreSanta Montefiore is een ontzettend succesvolle schrijfster die er om bekend staat dat ze de lezer als het ware helemaal ‘in het verhaal kan trekken’. Dat was ook precies wat er gebeurde toen ik De vrouwen van kasteel Deverill las en ik heb dan ook enorm genoten van dit boek.

Titel: De vrouwen van kasteel
Auteur: Santa Montefiore
ISBN: 9789022568545
Verschenen bij uitgeverij Boekerij.

 

Zoals je misschien wel weet als je mijn blogpost Leesupdate van pas hebt gelezen, ben ik na De naam van de roos begonnen in De vrouwen van kasteel Deverill. Het is even helemaal iets anders: van een boek vol moeilijke zinnen in half-Latijn, naar een boek vol met romantiek, familiedrama’s en een ruig Iers landschap dat uitgebreid wordt omschreven. Ik heb genoten van dit eerste deel van de Deverill-serie!

De vrouwen van kasteel Deverill vertelt het verhaal van drie vrouwen. Alles speelt zich af in Ierland rond het begin van de twintigste eeuw, toen Engeland er nog de scepter zwaaide maar er grote veranderingen aan zaten te komen. De belangrijkste twee personages zijn Kitty Deverill, dochter van een Engelse nobelman die in Ierland in een kasteel woont, en de dochter van de kokkin, Bridie. Als kinderen zijn Kitty en Bridie beste vriendinnen maar naarmate ze ouder worden wordt steeds duidelijke hoe groot het klasseverschil tussen beide meisjes is. Bridie komt uit een arm gezin en heeft bijvoorbeeld nog nooit schoenen kunnen betalen, terwijl Kitty als dochter van een nobelman ondergedompeld wordt in luxe. Naast Kitty en Bridie speelt ook Celia Deverill nog een rol in het boek, maar in veel mindere mate dan de andere twee vrouwen.

Terwijl de meisjes vrouwen worden, wordt het in Ierland en Engeland steeds onrustiger. Dat komt natuurlijk mede door de Eerste Wereldoorlog, maar ook omdat er in Ierland steeds meer gepleit wordt voor een Onafhankelijk Ierland. Hierdoor komen de belangen van Kitty en Bridie recht tegenover elkaar te staan: Kitty, als rijke Engelse in Ierland, vertegenwoordigt alles waar de klasse van Bridie juist op tegen is. En dat zorgt ervoor dat de vriendschap flink onder druk komt te staan… Beide vrouwen proberen zich staande te houden in een tijd waarin alles om hen heen verandert. Relaties, vriendschappen en alles wat zeker leek te zijn blijkt opeens minder stabiel dan iedereen van tevoren dacht. Voor sommigen betekent dit een ramp, terwijl het voor anderen een voorheen ongekende kans biedt om tot grote hoogtes te klimmen.

Montefiore schrijft geen typische ‘eind goed, al goed’ verhalen met een voorspelbaar einde.

Veel meer zal ik over het boek niet zeggen omdat ik het niet wil spoilen. Het is juist zo leuk om er een beetje ‘blind in te gaan’ bij boeken van Santa Montefiore omdat ze helemaal niet zo voorspelbaar zijn als je misschien van een chicklit zou verwachten. De romans van Montefiore zijn wereldwijd praktisch altijd bestsellers. Dat komt denk ik mede omdat ze het feelgood-chicklit-achtige in een meer divers jasje weet te steken. Montefiore schrijft geen typische ‘eind goed, al goed’ verhalen met een voorspelbaar einde. Er komt altijd liefde voor in de boeken van Montefiore, maar op een meer diverse manier dan ik van chicklits gewend was. Ik heb voordat ik De vrouwen van kasteel Deverill las al een aantal andere boeken van haar hand gelezen en elke keer opnieuw viel het me op dat het verhaal net een andere kant op ging dan ik had verwacht. Het meisje kreeg de jongen niet maar vond haar geluk elders, of de personages lijken überhaupt meer waarde te hechten aan natuur en familie dan romantische relaties.

Als je in principe wel houdt van een feelgood-roman maar chicklits over het algemeen nogal voorspelbaar vindt, is De vrouwen van kasteel Deverill voor jou zeker het proberen waard. Ik vond dit eerste deel uit de Deverill-serie in ieder geval heel erg goed geslaagd en heb er zin in om in de volgende delen te beginnen!

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

2 thoughts on “‘De vrouwen van kasteel Deverill’ – Santa Montefiore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *