‘Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)’ – Astrid Harrewijn

Selfie van Ilona met het boek Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) door Astrid HarrewijnVandaag verschenen bij uitgeverij Boekerij: Drie vrienden, een huis (en een klusjesman), door Astrid Harrewijn. Lees hier meer over dit nieuwe boek!

Titel: Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)
Auteur: Astrid Harrewijn
ISBN: 9789022576175
Uitgeverij Boekerij

Astrid Harrewijn is al een gevestigde naam in chicklit-land, maar met de overstap naar een andere uitgeverij gooit ze ook haar boeken over een iets andere boeg. Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) is daarvan het resultaat en ik kreeg een leesexemplaar toegestuurd om mijn mening met jullie te kunnen delen.

Ik lees van alles, zoals jullie weten, en vindt het leuk om verschillende genres af te wisselen. Het is een tijdje geleden dat ik een roman / chicklit heb gelezen, en zeker omdat ik nu ook bezig ben in het saaie De toverberg van Thomas Mann vormde dit boek een welkome afwisseling. In DVEHEEK volgen we het leven van Noor, die alles prima op een rijtje heeft. Leuk huisje met een leuke vriend (met wie ze al achttien jaar samen is), in de woonplaats van haar ouders (Itteren), met een werkplek in een museum erg dichtbij. Alles verandert echter na een aanbod van het Van Gogh museum in Amsterdam waar Noor mag gaan werken.¬†Samen met haar zusje Kiki en studievriend Joost trekt ze in een huis aan de Herengracht dat een grote verbouwing ondergaat. Kiki werkt voor Jeff Koons, een bekende kunstenaar, en Joost werkt voor het Rijksmuseum dus alledrie zitten ze in het ‘museumleven’. Het is leuk om te lezen over wat mensen die bij een museum werken eigenlijk de hele dag doen; ik loop in musea meestal rond zonder me te beseffen dat er mensen dagelijks bezig zijn met de kunst die daar hangt.

Noor heeft het in Amsterdam niet makkelijk door de problemen die ze nu heeft met haar vriend, maar ook op haar werk in het Van Gogh museum begint het te broeien. Noor ontdekt steeds meer dingen die ze eigenlijk niet zou mogen weten, en heeft moeite met het bewaren van alle geheimen. Houdt ze het harde werken en de stress allemaal wel vol, of zal ze na een tijdje met hangende pootjes weer vertrekken naar haar vriend in Maastricht?

Ik zou dit boek niet echt ‘literatuur’ noemen, maar ik heb het wel met veel plezier gelezen. Astrid Harrewijn heeft een leuke manier van schrijven. Met grappige zinnen omschrijft ze heel beeldend de situaties die in het boek voorkomen, bijvoorbeeld:

“Van intimiteit naar afstandelijkheid. Het sluipt erin, heel langzaam. Tot het moment waarop je opeens beseft dat ‘Ewald en Noor’ geen vanzelfsprekende eenheid meer is. Niet meer zo lekker bij elkaar past als patat met mayonaise, niet meer zo onlosmakelijk met elkaar verbonden is als kaas en kaasschaaf, maar net zo vermoeiend klinkt als knooppunt Kleinpolderplein en zeven kilometer file.”

  • Atrid Harrewijn, 2016, Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) pagina 116.

Ook leuk is bijvoorbeeld de introductie van “13:10 uur is selfie time” door Noors zusje Kiki. Dit idee uit DVEHEEK werd opeens realiteit: op Twitter verschenen er vandaag om tien over een allemaal selfies van mensen met die boek, onder de hastag #DVEHEEK. Zoveel zelfs dat het een trending topic werd. Vandaar ook dat de foto bij deze post er eentje is met niet enkel het boek, maar een selfie van mij: ik gebruikte deze foto op Twitter (@IlonaLeest) om mee te doen aan ‘selfie time’.

Al met al is DVEHEEK een leuk boek met een hele lange titel. Astrid Harrewijn neemt je even mee het museumleven in en weet een leuk verhaal neer te zetten met sympathieke personages. Perfect om te lezen op een regenachtige dag als je op zoek bent naar leuke afleiding.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *