‘Eragon’ – Christopher Paolini

Jaren geleden las ikCover van het boek Eragon door Christopher Paolini Eragon voor het eerst. Ik had de filmeditie paperback gekocht, een ontzettend lelijke uitvoering vergeleken met de originele covers. Eragon is het eerste deel in de Erfgoed-reeks van auteur Christopher Paolini, die met een mix van alle standaardingrediënten een prima fantasy-verhaal schrijft.

Titel: Eragon
Auteur: Christopher Paolini
ISBN: 9789022565292

 

Het verhaal

De Erfgoed-reeks draait om een jongen genaamd Eragon (eveneens de titel van het eerste deel in de reeks). Alles vindt plaats in een verzonnen land genaamd Alagaësia, waar de slechte koning Galbatorix regeert. Eragon lijkt een doodnormale, hardwerkende boerenjongen. Hij woont in een klein dorpje met zijn neef Roran en oom Garrow. Hij heeft geen gemakkelijk leven, maar door al het harde werken is hij een sterkje jongeman en kan hij prima overweg met pijl en boog. Op een goede dag vindt hij in het bos een geheimzinnige, blauwe steen en dat is het moment dat het verhaal eigenlijk pas begint.

De steen blijkt namelijk een drakenei te zijn, en uit het ei komt een prachtige draak. Draken komen speciaal voor degene uit die ze als Rijder willen: Eragon is door de “geboorte” van de draak opeens geen simpele boerenjongen meer, maar een Drakenrijders zoals in de oude legendes! Met die eer en macht komen ook een heleboel problemen om de hoek kijken: vreemde wezens vallen opeens het dorpje aan waar Eragon woont en zijn oom Garrow wordt vermoord. Dit doet Eragon zo’n verdriet dat hij zweert wraak te zullen nemen. Brom, een oude man uit het dorpje, belooft om Eragon te vergezellen op zijn trip door het Rijk op zoek naar de moordenaars van zijn oom.

Brom blijkt niet zomaar een oude man te zijn, maar iemand met een groot verleden. Hij leert Eragon vechten en brengt hem de basisbeginselen van magie bij, die Eragon als Drakenrijder beter kan beheersen dan gemiddelde anderen. Het overgrote deel van het boek gaat over de avonturen die Eragon en Brom samen beleven tijden hun klopjacht, maar op hun reis ontdekken ze veel misstanden in het Rijk waardoor ze steeds actiever betrokken raken in grotere problemen dan alleen die van henzelf…

Wat vond ik van het boek?

Ik zei al dat ik jaren geleden Eragon voor het eerst las; grote kans dat ik zelfs nog op de basisschool zat. Ik ben altijd gek geweest op verhalen met andere werelden, magie en in Eragon worden daar zelfs nog wat draken, elven, dwergen, en andere wezens aan toegevoegd. Een week of anderhalf geleden was ik op zoek naar een boek om cadeau te doen toen ik een prachtige boxset van de complete Erfgoed-reeks in originele hardcover uitvoering zag staan bij de Broese in Utrecht. Ik wist opeens weer hoe leuk ik vroeger Eragon vond en kon de boxset gewoon niet laten staan.

151221 Boxset Eragon

Als je me volgt op Twitter (@IlonaLeest) weet je hoe geschokt ik was toen ik zag dat de boxset maar €17,50 kost. Dat trok me echt over de streep en tevreden nam ik Eragon, Oudste, Brisingr en Erfenis mee naar huis.

Toegegeven: ik ben een klein beetje over het verhaal heengegroeid. Het is een prima boek, maar nergens wordt het écht erg spannend of gebeurt er iets onverwachts of unieks. Het bevat elementen die bijna elk fantasy-boek wel bevat maar voegt eigenlijk vrij weinig nieuws toe aan de wereld. En ook het ‘puberjongen lijkt gewoon, maar is eigenlijk superspeciaal en wordt dus opgeleid door oude wijze man’-idee heb ik ondertussen te vaak gezien om er nog van onder de indruk te zijn. Maar voor wie houdt van all-round fantasy en wil lezen over een eigenwijze draak is Eragon zeker een prima boek. En voor €17,50 is het ook absoluut een leuk cadeau voor onder de kerstboom voor iemand die van lezen houdt, zeker voor iemand die 10 – 14 jaar oud is.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *