Het begin Genesis – Guus Kuijer (De Bijbel voor ongelovigen)

Cover van het boek Het begin Genesis, De Bijbel voor ongelovigen, door Guus KuijerNaar aanleiding van blogpost van Inge Leest over het vierde deel in de serie ‘De Bijbel voor ongelovigen’ door Guus Kuijer werd ik nieuwsgierig en besloot het eerste deel te lenen bij de bibliotheek.

Titel: Het begin Genesis (De Bijbel voor ongelovigen)
Auteur: Guus Kuijer
ISBN: 9789049803100

In november verscheen op www.ingeleest.nl een recensie over het vierde deel in deze serie van Kuijer: Koning David en de splitsing van het rijk. Ik heb als kind altijd op een Christelijke basisschool gezeten en ook mijn middelbare school noemde zich een “Christelijk college”, dus met de meeste Bijbelverhalen ben ik wel bekend geraakt door de jaren heen. Juist daarom leek dit boek me zo leuk: alle bekende verhalen eens vanuit een fris perspectief bekijken.

De meesten zullen wel bekend zijn met een aantal verhalen die in dit boek staan. Natuurlijk komt de schepping aan bod, Adam en Eva die de verboden vruchten eten, het verhaal van Noach en de zondvloed. Maar is ook iedereen bekend met het verhaal van Saraï die maar niet zwanger werd en toen ze al ruim boven de zestig was toch nog een kindje kreeg? En hoe Isaak bijna door zijn vader aan God werd geofferd? Voor iedereen die niet is opgegroeid met de Bijbel staan er vast en zeker ook onbekende verhalen in dit boek.

Ik denk wel dat je de leukste leeservaring hebt als je al de verhalen al kent en ze nu eens met een andere blik kunt bekijken. Voor iemand die alle verhalen voor het eerst leest is misschien niet echt duidelijk waarom bepaalde dingen grappiger zijn in dit boek dan in de Bijbel zelf. Lezen wordt vaak leuk vanuit herkenning en dat is nu zeker het geval. Kuijer geeft aan de bekende Bijbelpersonages een menselijk, hedendaags karakter en laat soms degenen die in de Bijbel als onredelijk overkomen nu juist heel normaal lijken. Bijvoorbeeld een zoon van Noach (Cham) die dacht dat zijn vader door teveel wijn waanbeelden kreeg en daarom maar door bleef gaan over die ark van ‘m. Deze zoon lijkt in dit verhaal veel sympathieker dan in de Bijbel. Want zeg nou zelf: als je eigen vader elke avond veel wijn drinkt en midden in een droog gebied zegt dat iedereen moet helpen met het bouwen van een gigantische boot denk je toch dat hij gek is geworden?

Pagina 355 van Het begin Genesis door Guus Kuijer

Dit was overigens ook de eerste keer dat ik een dwarsligger las. Ik vind ze er meestal klein en onhandig uitzien dus ik kies er niet bewust voor, maar toen ik dit boek reserveerde via de website van de bibliotheek had ik niet door dat het om een dwarsligger ging. Op zich viel het me wel mee. De pagina’s zijn niet eens zo klein, het is gewoon vreemd dat je er steeds maar eentje voor je hebt in plaats van twee naast elkaar. Ook is het papier heel erg dun, ik denk om de dwarsligger klein te houden. Wat dat betreft paste de dwarsligger wel bij het thema: het papier leek wel op dat van een ouderwetse Bijbel. Hoewel het niet net zo fijn leest als een gewoon boek was het wel erg makkelijk dat ik dit boek gewoon in m’n handtasje overal mee naartoe kon nemen. Ik denk dat ik eens wat vaker (bewust) een dwarsligger ga lenen bij de bieb.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *