‘Het Rosie effect’ – Graeme Simsion

Cover van het boek Het Rosie Effect door Graeme SimsionHet Rosie effect is de opvolger van Het Rosie project, waarover ik eerder al deze recensie schreef. Ik was fan van hoofdpersoon Don Tilmann en zijn bijzondere blik op de wereld en had daarom zin om dit tweede boek van Simsions hand te lezen.

Titel: Het Rosie effect
Auteur: Graeme Simsion
ISBN: 9789021017433
Verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Het Rosie effect gaat verder waar Het Rosie project ophield. Mocht je dus het eerste deel nog niet hebben gelezen, dan kan deze recensie spoilers bevatten over de afloop van het eerste boek!

In Het Rosie effect wonen Don en Rosie samen in New York, waar hij universitair docent genetica is en zij haar doctoraat psychologie afrond terwijl ze ook bezig is met haar studie geneeskunde. Ze zijn getrouwd en lijken hun leven eigenlijk best goed op orde te hebben. Maar dan doet er zich een onverwachte situatie voor: Rosie is zwanger! Ze slikte altijd de pil maar wilde graag zwanger worden en heeft daarom al een tijd de pil niet meer geslikt. We weten allemaal dat Don moeite heeft met nieuwe situaties en hij plant zijn dag het liefst van minuut tot minuut, dus het is voor hem heel moeilijk te verwerken dat hun leven op zo’n drastische manier zal veranderen. Don had verwacht dat ze als getrouwd stel zulke grote beslissingen samen zouden maken zodat ze er zich samen op voor zouden kunnen bereiden. Eenmaal een beetje bijgekomen van de schrik praten Rosie en Don wat meer over de nieuwe situatie, en zij vraagt hem of hij blij is met de zwangerschap. 

Het Rosie effect gaat daarna verder over de problemen die tussen Rosie en Don ontstaan. Zij denkt dat hij geen liefdevolle, zorgzame vader zou kunnen zijn voor het kind en hij begint een project om alles te leren wat er te leren over het vaderschap. Dit doet hij op zijn eigen, unieke manier en hij loopt dus weer tegen allerlei problemen aan. De situatie wordt ook niet makkelijker door het verschijnen van Gene, Dons beste vriend die we al kennen uit Het Rosie project. Rosie mag hem helemaal niet graag en Gene heeft een slaapplaats aangeboden gekregen van Don in hun appartement…

Het verhaal draait eigenlijk alleen maar om Don, Rosie en hun baby. En dat is best weinig plot voor ruim driehonderd, bijna vierhonderd pagina’s. Het boek begon voor mij al direct op een ‘verkeerde’ manier: dat Rosie stopte met de pil slikken, zwanger word, en het Don verwijt dat hij niet gelijk staat te springen van blijdschap. Ze kent hem en ze weet dat hij niet zo goed tegen veranderingen kan, en zwangerschap is nogal wat. Alle problemen uit het boek hadden dus voorkomen kunnen worden als Rosie zich gewoon had gedragen zoals van de vrouw van Don verwacht had kunnen worden. Ook jammer is dat het boek een stuk minder grappig is dan het eerste deel.

Natuurlijk zorgt Don wereldvreemdheid wel voor grappige situaties maar het lijkt allemaal heel erg op alles wat in Het Rosie project voorkomt. Dit werd versterkt door Gene, die blijkbaar onmisbaar was voor Simsion maar volgens mij compleet overbodig en zelf storend was voor dit boek. Een jammerlijk vervolg op een leuk begin.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *