‘Ivanov’ – Hanna Bervoets

Vandaa160107 Ivanovg verschenen bij uitgeverij Atlas Contact: Ivanov door Hanna Bervoets. Zij is natuurlijk al ontzettend bekend van haar columns en eerdere romans zoals Lieve Céline en Efter. In Ivanov bewijst Bervoets opnieuw waarom ze een van de meest gelezen auteurs van Nederland is.

Titel: Ivanov
Auteur: Hanna Bervoets
ISBN: 9789025446451
Uitgeverij Atlas Contact

Ivanov vertelt het verhaal van Felix, een homoseksuele jongen die in 1994 naar Amerika vertrekt om daar journalistiek te studeren en deel uit te maken van het typisch New Yorkse leven. Hij moet artikelen schrijven voor een studentenkrant en leert op die manier Helena Frank kennen: een professor virologie die onlangs geschorst is van de universiteit. Zij onderzocht de oorsprong van AIDS, dat in de jaren negentig in New York ontzettend veel slachtoffers eiste. Helena heeft een opmerkelijke theorie: zij denkt dat AIDS is ontstaan in Afrika in de jaren twintig, toen Russische onderzoeker Ilya Ivanov probeerde om mensen met apen te kruisen. Haar onderzoek lijkt zo misschien onschuldig, maar Felix ziet en hoort steeds meer dat wijst op een absurde waarheid…

In Ivanov begint het verhaal met een volwassen Felix, in 2014, die door een overlijdensbericht wordt herinnerd aan zijn tijd in New York. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in 1994 in New York door een soort flashback. De stukjes over Felix’ persoonlijke verhaal worden afgewisseld met stukken over het onderzoek van Ivanov in de jaren twintig (hoe hij probeerde om apen en mensen te kruisen). De stukjes over deze Russische wetenschapper zijn niet puur theoretisch maar ook als een verhaal geschreven. In totaal komen er in het boek maar drie stukjes van een aantal pagina’s voor vanuit dat perspectief, maar voelt het alsof Ivanov op de achtergrond de hele tijd aanwezig is.

Los van het verhaal is het vooral Bervoets schrijfstijl dat het lezen zo leuk maakt. Net als in haar columns zijn sommige gedachtes bijna filosofisch:
“Ik wilde niet dat Jonas dacht dat ik mezelf serieus nam, waarschijnlijk omdat ik mezelf serieus nam. En alleen wie zichzelf serieus neemt kan zichzelf in zijn eigen ogen voor gek zetten; zich schamen voor de dingen die hij gedaan of gemaakt heeft – in die zin in schaamte misschien een bijproduct van zelfvertrouwen.”
(Hanna Bervoets, Ivanov, pagina 24.)

Een keer deed een stukje me zelfs hardop lachen en dat kwam doordat ik gelijk moest denken aan een stukje uit een aflevering van Friends:
“Op zulke momenten ging ik alle stappen na. Dacht ik aan wat ik destijds dacht en aan wat zij destijds dacht. Aan wat ik destijds dacht dat zij dacht en aan wat ik destijds dacht dat zij dacht dat ik dacht.”
(Hanna Bervoets, Ivanov, pagina 135)

        
(bron: http://princesconsuela.tumblr.com/post/128866797770)

Ik vond het plot van Ivanov ontzettend goed gevonden: de geschiedenis van Ilya Ivanov naast Felix’ eigen geschiedenis zorgde voor een boek waarin je wil blijven lezen net zo lang tot je alles weet over wat er precies aan de hand is. Wel zit in die personages het enige punt waar ik Bervoets graag nog iets sterker in had gezien. Zowel Felix als Helena hebben een nogal ‘doorzichtig’ karakter en zijn als persoonlijkheden niet echt interessant. Het is meer het verhaal (en het plot) dat je doet doorlezen dan dat je als lezer wilt weten hoe het met Felix persoonlijk verder gaat. Felix is een beetje stereotype en doet alles mee met de massa. Hij maakt studies niet af,  gaat veel uit en doet aan drugs. Prima allemaal, maar het komt zo standaard en weinig bijzonder over.

Al met al: Ivanov is een goed boek. Het plot is leuk en interessant en het samenspel tussen Ilya Ivanov en Felix werkt goed. Het boek is vanaf vandaag overal verkrijgbaar dus mocht je Bervoets schrijfstijl net zo waarderen als ik kun je je hart weer ophalen 🙂

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “‘Ivanov’ – Hanna Bervoets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *