‘Kaas’ – Willem Elsschot

Cover van het boek Kaas van Willem ElsschotKaas werd door Willem Elsschot geschreven in 1933. Ik las voor mijn uitdaging vorig jaar al Villa des Roses van Elsschot en schreef daar deze blogpost over. Daarin vertel ik vooral hoe grappig ik het boek vond en eigenlijk geldt datzelfde opnieuw voor Kaas. Het is zo’n lekker flauw boek dat ik genoot van het lezen ervan.

Titel: Kaas
Auteur: Willem Elsschot 
ISBN: 9789025370237
Prijs: €9,95 bij onder andere Bol.com. Klik hier voor meer info. *

Kaas vertelt het verhaal van een man die kort gezegd een mislukking is. Zijn hele leven spendeert Laarmans achter een bureau in dienst van een kantoor en typt daar druk op een typmachine. Via zijn broer (die dokter is) komt hij in een chique clubje van heren van stand terecht. Die heren behandelen hem niet helemaal als een gelijke, hoewel ze niet precies weten wat hij doet: ze realiseren zich in ieder geval dat hij minder chique werk doet dan zij. Dus als Laarmans dan de kans krijgt om een echte “man van zaken te worden” grijpt hij die kans met beide handen aan.

Echter, die zaken waar Laarmans zich zo belangrijk door wil gaan voelen zijn niet echt hoogstaand. Het is aan hem om kilo’s en kilo’s volvette kaas uit Nederland te slijten in België en het groothertogdom Luxemburg. Maar Laarmans heeft nul connecties, geen kantoor en eigenlijk houdt hij helemaal niet zo van kaas… Het hele plan lijkt dus gedoemd te mislukken. Maar vol enthousiasme zegt Laarmans zijn baan aan kantoor op en begint met het verzamelen van spullen die hij nodig heeft voor zijn nieuwe zaak. De familie Laarmans schaft zelf een echte telefoon aan voor belangrijke zakelijke telefoontjes.

Of het Laarmans lukt of niet om al die kaas te verkopen weet je binnen 110 pagina’s. De taal van Elsschot is helder en hij gebruikt geen lange, moeilijke woorden. Laarmans is bijna schattig, zo erg faalt hij in alles wat hij doet. Dit boek lijkt eigenlijk pure humor te zijn. Laarmans’ gezin probeert hem volop te steunen (hoewel hij niet erg hoog opgeeft over de intelligentie van zijn vrouw) en samen proberen ze er wat van te maken. Heb je een saaie week achter de rug of heb je gewoon een opkikker nodig? Kaas is alles wat je nodig hebt om je weer te laten lachen.

* Omdat ik lid ben van het partnerprogramma van Bol.com krijg ik een piepkleine vergoeding als je daar boeken bestelt via links die op deze site staan.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *