‘Macht der Gewoonte’ – Fay Weldon

Cover van het boek 'Macht der Gewoonte' door Fay Weldon

Macht der Gewoonte is het eerste deel in de Liefde- en Erfenistrilogie van schrijfster Fay Weldon. De Engelse titel is Habits of the House en klinkt toch wat fijner (de alliteratie doet ‘t hem) maar op zich vind ik de titel best leuk vertaald. Het boek was ook prima. Geen klassieker of echte topper. Een tikje saai, langdradig hier en daar, maar niet per se storend slecht geschreven.

Titel: Macht der Gewoonte
Auteur: Fay Weldon
ISBN: 9789025437985
Verkrijgbaar voor €19,95 bij Bol.com en in het Engels voor €9,10 bij Book Depository. *

Macht der Gewoonte speelt zich af aan het einde van 1899 in Londen. De familie Dilberne is van adel en heeft dus eigenlijk niet veel andere dingen te doen dan etentjes geven en een jour organiseren voor andere mensen van adel. Ze betalen alles met leningen die ze hebben kunnen krijgen op basis van hun “goede naam”. Maar zelfs als je een goede naam hebt wordt er nog wel van je verwacht dat je de leningen ooit terugbetaalt…

De familie Dilberne krijgt aan het begin van het boek bezoek van hun accountant. Hij vertelt hen dat ze in grote geldproblemen zitten. Overal staan nog rekeningen open en de schuldeisers beginnen ongeduldig te worden. De rest van het boek draait dus eigenlijk om mogelijke oplossing voor dit probleem: wat kunnen ze doen om weer aan geld te komen? Meneer Dilberne gaat zijn politieke carrière iets serieuzer nemen nu hij geldelijk belang heeft bij een hogere positie terwijl mevrouw Dilberne probeert om een rijke vrouw te ritselen voor haar zoon. Als Arthur Dilberne rijk trouwt zal de bruidsschat de familie uit de problemen helpen en zal hun goede naam weer veilig gesteld zijn. De dochter, Rosianna, is in het verhaal eigenlijk compleet overbodig: haal haar personage uit het boek en je mist niets van belang. Ze is er hooguit om de andere karakters af en toe een zetje te geven, maar heeft zelf geen interessante verhaallijn of ontwikkelingen waar je als lezer nieuwsgierig van wordt. Wel weet ze als de wijze jongedame die ze is iedereen erop te wijzen dat de nieuwe eeuw niet volgend jaar al, dus in 1900, begint, maar officieel pas in 1901. Goed gedaan Rosianna.

Geen enkele van de personages is echt interessant. Je bent daarom als lezer totaal niet begaan met het lot van de familie. Ze hebben misschien wat geldproblemen maar denken allemaal dat ze er wel weer bovenop zullen komen; zelfs de personages vinden het enige beetje spanning in het boek dus niet spannend genoeg om zich druk om te maken. Eerlijk gezegd heb ik gewoon niet veel zin om hier verder nog tijd aan te besteden: het is een boek dat me niet heeft geïrriteerd maar het was ook niet leuk om te lezen. Het was niet per se slecht, dus ik heb niet echt iets om over te klagen. Maar ik miste een klik, ik miste inhoud. Jammerlijk maar helaas: dat gebeurt soms. Dit is het eerste deel van een trilogie maar ik zal de volgende delen niet lezen.

*Omdat ik bij de Book Depository en Bol.com lid ben van het partnerprogramma krijg ik een minieme vergoeding als mensen boeken bestellen via links die op mijn site staan.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *