‘Mrs Dalloway’ – Virginia Woolf

Cover van het boek Mrs Dalloway door Virginia WoolfKen je dat, dat je een boek leest en dat je na tweehonderd pagina’s of meer eigenlijk nog steeds geen idee hebt waar het verhaal over gaat? Nou, dat had ik dus Mrs Dalloway. Absoluut onbegrijpelijk allemaal, maar wel in mooie zinnen beschreven.

Titel: Mrs Dalloway
Auteur: Virginia Woolf
ISBN: 9789023427537

Mrs Dalloway gaat over, je raadt het vast al: mevrouw Dalloway. Het boek is in 1925 gepubliceerd en speelt zich ook in die tijd af. Ze woont in Londen met haar man en geeft op een dag een feest waar ze nog veel voor moet regelen. Ondertussen komt er een oude vlam van mevrouw Dalloway terug uit Indië en door hun weerzien komen er weer allerlei herinneringen bovendrijven. Ook gaat het verhaal over een ander koppel: Rezia en Septimus Smith. Septimus verliest langzaam zijn grip op den wereld en denkt overal voorspellingen in te zien. Het hele boek van ongeveer 240 pagina’s gaat eigenlijk maar over één dag. Best een lange dag, dus.

Woolf staat bekend om haar poëtische manier van schrijven en de lange beschrijvingen die ze van alles geeft. En toegegeven, Woolf gebruikt in Mrs Dalloway prachtige taal. Maar dat werkt niet echt mee aan het begrip: ik was al snel de draad kwijt en kon maar niet onthouden wie precies wie was. Dat kwam mede omdat het perspectief heel plotseling tussen de personages wisselde. Dat stoorde me enorm tijdens het lezen: dan weer volgden we het perspectief van een oude vrouw op een bankje in het park, het volgende moment volgden we de vreemde gedachten van Septimus.

Ik wilde Mrs Dalloway graag lezen naar aanleiding van het zien van de film The Hours, wat een verfilming is van het gelijknamige boek van Michael Cunningham. Die film wisselt onder andere tussen het leven van Virginia Woolf en een ‘moderne’ Mrs Dalloway.


Overigens vond ik deze uitgave van Mrs Dalloway prachtig vormgegeven. Wat een mooie cover! Ik kon alleen nergens vinden of de versie die ik heb geleend bij de bieb nog wel ergens verkrijgbaar is. Maar mocht je naar aanleiding van dit stukje nieuwsgierig zijn naar Mrs Dallowayzou ik je zeker aanraden om op zoek te gaan naar deze mooie, groene uitgave.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *