Ode aan de bibliotheek

Na een aantal gesprekken met mede-boekbloggers besefte ik me weer hoe blij ik ben met mijn Bibliotheekpasje. Al mijn hele leven ben ik lid van de bieb, en ik zou denk ik niet meer zonder kunnen. Het werd dus hoog tijd om op Ilona Leest een ode te geven aan dit prachtige instituut.

Logo van de bibliotheek

Bij deze de voordelen van het hebben van een Bibliotheekpas kort op een rijtje:

 • Je kunt onbeperkt, zoveel boeken lenen en lezen als je maar wilt. Het is waar dat de meeste Bibliotheken wel een maximum instellen (volgens mij mag ik maximaal 10 boeken thuis hebben van de bieb), maar het maakt niet uit hoe vaak je komt. Als ik elke dag 10 boeken wil lenen, dan kan dat gewoon!
 • Je kunt boeken reserveren. Dat is een service waar ik veelvuldig gebruik van maak: op de website van de bieb zoek ik een boek op dat ik graag wil lezen. Als ik het dan reserveer, zetten de medewerkers van de bieb het boek voor me klaar zodra het boek beschikbaar is, en ik krijg dan een vriendelijke e-mail met het bericht dat ik het boek kan komen halen. Ontzettend handig als je echt een specifiek boek wilt lezen.
 • De Bibliotheek is net een gigantische boekwinkel waar je zonder te betalen kunt weglopen. De bieb is de laatste jaren beter geworden in boeken uitstallen. Eerst stonden ze vaak nog alleen in grote kasten, maar nu zetten ze de boeken op zo’n aantrekkelijke manier neer dat het wel een luxe boekwinkel lijkt, maar dan zonder het dure prijskaartje!
 • Vier boeken die van de Bibliotheek geleend zijn(Foto: Na een rondje lopen in de bieb kom ik vaak met veel mooie boeken thuis, die ik eerst niet van plan was mee te nemen).

 

 

 • Bij de bieb werken mensen met vakkennis. Als je over een bepaald onderwerp meer wilt weten laten zij je weten welke boeken je daarmee kunnen helpen. En online heeft de bieb een tool ontwikkeld waar je kunt schuiven met balkjes om zo boeken te ontdekken op basis van kenmerken (http://www.bibliotheek.nl/welkboek/zoeken-op-kenmerken.html).
 • Screenshot van de website van de bibliotheek met de 'Kenmerken-tool'
 • De Bibliotheek zet zich in voor alfabetisering, organiseert regelmatig leuke lezingen en workshops en doet er veel aan om mensen met elkaar in contact te brengen binnen de samenleving. Ook is de bibliotheek meestal uitgerust met rustige werkplekken (vaak zelfs met computers en internet), waar je als student kunt studeren of als niet-student rustig kunt lezen en even wegkunt uit de drukte van thuis. Oftewel: de bibliotheek is niet alleen een leuk, maar ook een belangrijk insituut.
 • De Bibliotheek is heel betaalbaar. Een heel jaar lid ben je al voor €50,- en vaak als tiener of student voor nog veel minder. Voor dat geld kun je een heel jaar lang alle boeken lezen die je wilt, en gebruik maken van alle extra services!

Ik wil deze blogpost niet al te lang maken, dus hoewel er nog veel meer voordelen zijn (CD’s & DVD’s lenen, kranten lezen, tijdschriften lenen) stopt mijn ode aan de Bibliotheek hier. Leuk om te melden vind ik nog wel dat de Bibliotheek heel actief is op social media (bijvoorbeeld op Twitter via @Bibliotheek).

Ben jij al lid van de Bibliotheek? En ben je net zo blij met je pasje als ik?

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

4 thoughts on “Ode aan de bibliotheek

 1. De bieb is altijd al één van mijn favoriete plekken geweest 🙂 ik moet altijd uitkijken dat ik niet teveel boeken meeneem. Als ik in een andere stad ben, ga ik vaak ook even in de plaatselijke bibliotheek kijken.

  1. Ik neem standaard meer boeken mee dan ik kan lezen, er staat ook zoveel leuks en interessants! Ik ken eigenlijk helaas alleen de bieb in mijn oude & nieuwe woonplaatsen, en die in Utrecht (waar ik studeer).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *