‘Of ik gek ben’ – Michiel Stroink

Cover van het boek Of ik gek ben door Michiel StroinkOf ik gek ben is, hoewel in 2012 al gepubliceerd, de laatste tijd weer veel in het nieuws geweest omdat het boek kort geleden verfilmd is. Het gaat over een zogenaamd onschuldige kunstenaar die wordt opgesloten in een tbs-kliniek…  Klinkt best intrigerend, toch?

Titel: Of ik gek ben
Auteur: Michiel Stroink
ISBN: 978902909127

In Of ik gek ben volgen we Benjamin, een kunstenaar die rijk is geworden met het verkopen van ‘opgeblazen dieren’, een vreemd soort kunst waar hij veel geld voor vroeg. Het rijke kunstenaarsleven is hem een beetje naar het hoofd gestegen en hij gebruikt veel drank en drugs, eigenlijk gewoon omdat het kan. Hij gebruikt zoveel dat hij vaak de volgende ochtend geen idee meer heeft van wat hij die avond heeft gedaan en lijkt dat leventje prima te vinden. Op een dag is dat vergeten echter een probleem geworden: hij wordt opgesloten in een tbs-kliniek omdat hij twee meisjes op een feest in een bos zou hebben aangevallen en verkracht. Benjamin kan zich niet voorstellen dat hij ooit zoiets zou doen, maar ja, hoe bewijs je dat als je je praktisch niets van de hele avond kan herinneren en er meerdere ooggetuigen waren?

Tegen deze achtergrond maakt Benjamin veel mee in de tbs-kliniek. Er zitten in de kliniek kleurrijke figuren die Stroink helder neerzet. Het zijn niet zomaar ‘gekken’, maar geloofwaardige personages die allemaal hun eigenaardigheden hebben. Na een tijdje mag Benjamin in de tbs-kliniek in de knutselhoek weer beginnen met het maken van kunst. Voor hem is dat een uitlaatklep en een manier om toch nog iets te doen als hij opgesloten zit. Vroeger maakte hij postmodernistische kunst en verkocht dat voor veel geld; nu maakt hij kunst in een tbs-kliniek. Het verschil kon bijna niet groter zijn. Het is best interessant om te lezen over het leven in een tbs-kliniek. Het is toch een eigen wereld in onze wereld; een afgezonderde plek met zijn eigen regels en routines. De directeur en het personeel komen in Of ik gek ben uitgebreid aan bod en de relatie tussen hen en de bewoners van de kliniek wordt treffend beschreven. Zeker de stukken met Benjamins behandelaars en zijn gesprekken met de directeur zijn erg leuk om te lezen.

Benjamin is niet per se een sympathiek personage. Als lezer weet je in het begin ook niet precies wat er gebeurd is op die ene avond dat Benjamin teveel had gedronken en gebruikt, maar wel dat hij daarna is opgesloten dus dat je waarschijnlijk het leven van een verkrachter volgt (hoewel je door Benjamins overtuiging dat hij onschuldig is natuurlijk toch blijft twijfelen). Hij is niet altijd aardig tegen de andere mensen in de kliniek, en door middel van terugblikken op het verleden leer je als lezer dat hij vroeger écht vervelend was. Hij was rijk geworden door kunst te maken waar hij zelf niet eens achterstond, dus hij lachtte iedereen die iets van hem kocht uit en gebruikte daarna het geld voor drugs en andere dure onzin. Dit weet je allemaal als lezer, en toch is Benjamin geen vervelend personage om te volgen. Hij lijkt best intelligent en bekijkt de andere mensen in de kliniek met een grote dosis humor.

In de verfilming van Of ik gek ben zijn een paar dingen wel veranderd. Het meest opvallende vond ik nog dat ze van de directeur, die in het boek toch echt overduidelijk een man is, een vrouw hebben gemaakt. Verder is het plot wel hetzelfde gebleven: Benjamin zit opgesloten en gelooft niet dat hij het echt gedaan heeft. Mocht je niet het hele boek willen lezen maar het idee van het verhaal leuk vinden kun je altijd nog gewoon naar de film kijken, alhoewel ik je natuurlijk zou aanraden om ook gewoon het boek te lezen. Het zit goed in elkaar en is een bijzonder verhaal, met een hoofdpersoon die je niet snel zal vergeten.

Hieronder kun je alvast de trailer zien om te beslissen of de film je aanspreekt:

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *