Work like any other – Virginia Reeves

Cover van Work like any otherEen van de vakken die ik nu in Engeland volg gaat speciaal over literaire prijzen. We bekijken de voor- en nadelen van bijvoorbeeld prijzen als de Man Booker, de Nobelprijs enzovoorts. Het is enorm interessant om samen na te denken over de invloed die prijzen kunnen hebben op lezers. Als een boek een prijs heeft gewonnen lijkt dat vaak toch een soort garantie dat het een ‘goed’ boek is en als je op zoek bent naar een boek om te lezen kan een gewonnen prijs nog weleens de doorslag geven. Het leuke aan dat vak dat ik nu volg is dat ik allemaal boeken mag (of eigenlijk: moet) lezen die vrij bekend zijn en die sowieso al op mijn te-lezen lijst stonden. His Bloody Project van Graeme Macrae Burnet is er bijvoorbeeld een van, of The Sellout van Paul Beatty. Maar ook Work like any other van Virginia Reeves stond op de leeslijst en ik moet eerlijk bekennen dat ik die titel nog niet eerder was tegengekomen.

Work like any other is het debuut van Amerikaanse schrijfster Virginia Reeves en werd voor het eerst gepubliceerd in 2016. Het is naar mijn weten (nog) niet vertaald naar het Nederlands, maar Reeves gebruikt geen onnodig lange woorden of complexe termen dus voor iedereen die een redelijk woordje Engels spreekt moet het origineel goed te doen zijn. Het verhaal is namelijk niet heel ingewikkeld. Work like any other speelt zich af in Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw. Roscoe werkt en woont op een boerderij, samen met zijn vrouw en zoontje. Als er elektriciteit komt vlakbij waar zij wonen besluit Roscoe om illegaal zijn boerderij te voorzien van stroom, door zelf een installatie te bouwen en stroom af te tappen. Hij wordt bijgestaand door Wilson, die bij hem in dienst is en normaal gesproken op het land werkt. Op een dag wordt de bedrading waar Roscoe zijn stroom illegaal van af tapt gecontroleerd door een medewerker van de elektriciteitsmaatschappij, die daarbij door een schok om het leven komt. Roscoe en Wilson worden schuldig bevonden aan de dood van deze jongeman en ze worden allebei veroordeeld.

In Work like any other volg je het leven van Roscoe voor, tijdens en na zijn tijd in de gevangenis. Hoofdstukken spelen zich afwisselend in verschillende tijden af; het is dus niet geheel chronologisch verteld. In ongeveer 250 pagina’s raakt Reeves verschillende interessante thema’s zoals familieverhoudingen, raciale ongelijkheid in het Amerika van de vorige eeuw en schuldgevoelens. Hoewel dit grote thema’s zijn waar veel over te zeggen valt, blijft Reeves redelijk oppervlakkig en ik vond het boek dan ook prettig lezen, maar niet per se indrukwekkend. De personages blijven daarvoor ook te vlak. Al met al vond ik het dus een prima boek en zeker de moeite waard, maar ik kan wel begrijpen waarom het alleen op de longlist van de Man Booker is beland vorig jaar en niet verder is doorgestroomd naar de shortlist.

Tijdens mijn research voor de les waarin we dit boek bespraken kwam ik op Youtube overigens dit filmpje tegen, waarin Reeves zelf kort en bondig vertelt over haar debuutroman:

Foto van de cover van het boek via de website van de uitgeverij: http://www.simonandschuster.com/books/Work-Like-Any-Other/Virginia-Reeves/9781501112508

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “Work like any other – Virginia Reeves

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *