Aankopen in Londen!

Afgelopen week was ik op studiereis naar Londen. We hadden ontzettend veel geluk met het weer; er was geen spatje Engelse regen te zien maar alleen zonneschijn en temperaturen boven de twintig graden. Je verwacht meestal niet dat je met een gezond kleurtje terugkomt van een weekje Engeland. Natuurlijk kon ik het niet laten en heb ik in het strakke programma tijd gevonden om lekker een boekwinkel in te duiken, waar ik natuurlijk niet met lege handen weer naar buiten kon komen.

Natuurlijk zijn er in Londen een hoop mooie dingen te zien (gebouwen, vooral). Maar ik heb toch een favoriet: de Waterstones. De Waterstones is een prachtige boekwinkel vol met (goedkope) paperbacks en prachtig uitgegeven, gebonden classics. Door heel Londen heen zijn er meerdere vestigingen te vinden. Die in Picadilly schijnt het meest indrukwekkend te zijn met zijn zes verdiepingen, maar ik vond die in Notting Hill, waar ik was, ook mooi. In Engeland lijken de boeken altijd goedkoper dan in Nederland. Hier in Nederland betaal je al gauw 20 euro voor een nieuwe paperback of als je geluk hebt 12,50 voor een paperback classic. In Engeland zijn de meeste boeken niet duurder dan 10 pond en heb je paperback classics al voor 5.

Vaak loop ik gewoon een beetje voor de lol door boekwinkels maar nu kwam ik echt met een doel. Namelijk: de Penguin Little Black Classics. De uitgeverij Penguin bestaat dit jaar 80 jaar en heeft daarom 80 kleine classics uitgebracht. Ze zijn echt heel klein en de onderwerpen en auteurs hebben eigenlijk niets gemeen, behalve dat ze klassiekers zijn. Meer dan 60 pagina’s per boekje zitten er eigenlijk niet in dus verwacht geen complete boeken, maar dit is zeker een gave manier om kennis te maken met verschillende schrijvers en stijlen. De boekjes kosten maar 80 pence per stuk (dus nog niet eens een pond) en na het zien van een filmpje van Sanne Vliegenthart, een booktuber, werd ik enthousiast en wilde ik beginnen met sparen.

Peguin heeft een site opgericht ter ere van hun little black classics, www.littleblackclassics.com ,
waar je alle tachtig titels kunt bekijken. Er zitten er een paar tussen die ik zeker ook wil hebben maar ik wilde niet met random nummers in mijn boekenkast beginnen. Dat zou veel te onoverzichtelijk worden en dat wil ik echt niet. Ik besloot om de nummers 1 tot en met 5 mee te nemen. Dat zijn:
 
1. Boccaccio – Mrs Rosie and the Priest 
2. Gerard Manley Hopkins – As Kingfishers Catch Fire 
3. The Saga of Gunnlaug Serpent-tongue 
4. Thomas de Quincey – On Murder Considered as One of the Fine Arts 
5. Friedrich Nietzsche – Aphorisms on Love and Hate 
Nu heb ik er nog maar vijf, maar ik hoop dat het ooit zo ver komt dat ik alle tachtig titels netjes naast elkaar in mijn boekenkast heb staan. Naast deze titels heb ik ook nog het boek Far From the Maddening Crowd door Thomas Hardy meegenomen. Al met al was het een geslaagde dag.
Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “Aankopen in Londen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *