‘Anna’ – Niccolò Ammaniti

Cover van het boek 'Anna' door Niccolò AmmanitiIn januari dit jaar verscheen Anna, geschreven door auteur Niccolò Ammaniti. Al een aantal keer had ik het boek in mijn handen gehad in boekwinkels, twijfelend of ik hem wilde kopen of niet. Maar gelukkig heeft Elly’s Choice die keuze voor me gemaakt: Anna was één van de boeken van de maand juli en dus kon ik het op mijn e-reader lezen in de vakantie.

Titel: Anna
Auteur: Niccolò Ammaniti
ISBN: 9789048828418

Ik ben al een tijdje lid van Elly’s Choice, een soort e-books abonnement waarbij je elke maand €2,99 betaalt en daar 10 e-books voor krijgt. Waarschijnlijk zal ik binnenkort nog een hele blogpost schrijven over mijn ervaringen met Elly’s Choice, dus ik zal daar nu niet al te veel woorden aan vuil maken.

Het boek draait om twee kinderen: Anna, een meisje van dertien jaar, en haar broertje Astor van nog maar acht jaar oud. Ze wonen op Sicilië, waar een ernstig virus ervoor heeft gezorgd dat alle volwassen mensen zijn overleden, waardoor alleen de kinderen nog op het eiland leven. Het virus is op de een of andere manier onschadelijk voor kinderen omdat het werkt op bepaalde hormonen die mensen pas tijdens hun puberteit aanmaken. De kinderen hebben dus ook geen kans om oud te worden, want zodra ze echt beginnen te puberen krijgt het virus ook hen te pakken en sterven ze een pijnlijke dood.

Onder deze omstandigheden moet Anna ervoor zien te zorgen dat ze zowel zichzelf als haar jongere broertje in leven houdt. Haar moeder heeft toen zij zich realiseerde dat ze besmet was gauw een schriftje volgepend met overlevingstips, maar ondanks die tips is overleven op Sicilië niet makkelijk. Nu de volwassenen weg zijn is alles in een soort chaos vervallen. Overal liggen rottende lijken, wilde dieren vallen de kinderen aan als ze op de straten lopen en groepjes kinderen werken samen om aan voedsel te komen, soms ook als dit betekent dat ze andere kinderen pijn moeten doen. Toch probeert Anna hoop te houden. Ze hoopt op de een of andere manier met Astor van Sicilië af te komen, om te kijken of op andere plekken er misschien volwassenen zijn die het virus hebben overleefd en een medicijn hebben ontwikkeld. Maar of dat haar zal lukken?

Ik was al wel bekend met het boek voordat ik hem echt las, omdat uitgeverij Lebowski Anna heel veel aandacht heeft gegeven toen het net werd gepubliceerd, onder andere met een zogenaamde ‘blogbom’ (waarbij meerdere boekbloggers op hetzelfde moment bloggen over één boek). Ik wist dus dat het een roman was die ook als YA, oftewel Young Adult, gezien kon worden. Uiteindelijk was ik blij dat ik dat van tevoren wist. Anna was niet een typische tienerroman, maar de personages ontwikkelden niet erg veel en er zat verder ook niet veel diepgang in het verhaal. Wel was ik tot de laatste pagina geboeid en kon ik het boek niet neerleggen voordat ik het had uitgelezen: Ammaniti houdt je in zijn greep.

Afgezien van een paar kleine dingen vond ik Anna een erg leuk en goed boek. Het einde was naar mijn mening nogal abrupt en onafgewerkt. Hoewel dat waarschijnlijk intentioneel was, miste ik toch een soort afsluiting. Wel vond ik dat Ammaniti met Anna een prettig hoofdpersonage had gekozen, het was fijn om haar leven en gedachtes te volgen. Als je een houdt van dystopische romans zonder de standaard ‘love triangles’ en ander overdreven drama, dan is Anna zeker iets voor jou!

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *