Beste Boeken Ooit

Een tijdje geleden raadde iemand mij een boek aan dat ik niet erg leuk vond klinken aan met de zin: “Maar dit is een klassieker, die MOET je gelezen hebben!”. Zelf hecht ik normaal gesproken niet zoveel waarde aan de status van een bepaald boek. Ik lees eigenlijk niet vaak een boek omdat ik hem volgens anderen gelezen ‘moet’ hebben. Toch kan het handig zijn om een achtergrond van klassiekers in je hoofd te hebben. Ze zijn natuurlijk niet voor niets boeken met die bepaalde status geworden (alhoewel dat natuurlijk een beetje in circels kan gaan: misschien vinden mensen sommige boeken wel leuk ómdat ze klassiekers zijn met die status en draait het niet meer zo om de echte inhoud). Ook wordt in literatuur vaak terugverwezen naar eerdere literatuur en het is fijn om die vergelijkingen of opmerkingen te begrijpen.

Ik ging eens Googlen welke boeken ik eigenlijk gelezen zou moeten hebben en kwam terecht op de site http://thegreatestbooks.org/ . Die site heeft meerdere andere lijsten vergeleken heeft zo de ultieme top 500 samengesteld. Er wordt al wel als nuancering dit bijgezet:

“This list is generated from 107 “best of” book lists from a variety of great sources. An algorithm is used to create a master list based on how many lists a particular book appears on. Some lists count more than others. I generally trust “best of all time” lists voted by authors and experts over user-generated lists. On the lists that are actually ranked, the book that is 1st counts a lot more than the book that’s 100th.”

Ik ben (gewoon met mijn Facebook-account) ingelogd en heb de eerste 100 boeken afgelopen en aangegeven of ik ze al dan niet gelezen had. Uiteindelijk kwam ik uit op deze statistieken:

Oei… Ik heb dus nog geen 10% van de ‘greatest books of all time’ gelezen. Misschien, als ik meer dan 100 boeken was afgegaan, was er nog hier en daar eentje bijgekomen maar ik vrees dat ik stiekem niet zo klassiek onderlegd ben. Ik ben nu net begonnen aan Tolstojs ‘Oorlog en Vrede’ dus dat helpt me al iets verder. En het klinkt misschien flauw, maar: wat is dat een dik boek zeg! Poeh. Daar ben ik dus nog wel even zoet mee. Gelukkig liggen er ook nog twee andere boeken (recensie-exemplaren die ik toegestuurd heb gekregen) voor me klaar, dus ik heb een reden om me door dit pittige stukje Russisch proza heen te worstelen.
Hoe zit jij met de top 100 ‘greatest books’? Lees je wel eens boeken alleen maar omdat je ze gelezen ‘moet’ hebben of lees je gewoon precies waar je zin in hebt? Zelf probeer ik het een klein beetje te combineren: sommige boeken zijn zo veelbesproken dat ik het gevoel heb echt iets te missen als ik het niet lees. Maar ook vaak pak ik een boek bij de bieb weg dat me gewoon een leuk boek lijkt, zonder veel media-aandacht of een hype eromheen. Met klassiekers vind ik het ook weer anders. Grote delen van het verhaal heb je door de jaren heen door de vele verwijzingen in andere literatuur, films of programmas al (onbewust) meegekregen en als je de clou van het verhaal al kent is het soms lang zo leuk niet meer. In Jane Eyre van Brönte bijvoorbeeld miste ik voor een groot deel het plezier van de spanningsopbouw omdat ik eigenlijk al wist wat er ging komen, ook al had ik het boek nog nooit gelezen. Met Oorlog en Vrede is dat toch net iets anders. Alhoewel, de titel geeft natuurlijk al wel een (heel erg beknopte) samenvatting van het verhaal, haha. Laat me in de reacties weten wat jij vindt van ‘Top X Boeken’ lijsten en of je probeert om ‘verantwoord’ te lezen! 
Je kunt IlonaLeest ook volgen en bereiken via Twitter! @IlonaLeest
Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “Beste Boeken Ooit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *