Boek 18 – “De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul”

Een ouderwets, grappig en gezellig boek over het leven van een middelbare scholiere genaamd Joop (voluit: Joséphine). Het is voor het eerst gepubliceerd in 1918 en geschreven door Cissy van Marxveldt.

De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul gooit je terug naar het begin van de vorige eeuw. Joop is een meisje dat op school graag kattekwaad uithaalt met haar groepje vriendinnen. Ze noemen zichzelf de Jopopinoloukico-club (ik hoop dat ik dat goed heb gespeld). 
Joop komt uit een welgestelde familie en heeft eigenlijk weinig problemen. Ze gaat naar school, haalt middelmatige cijfers en heeft veel plezier met haar vriendinnen en vaak kibbelt ze met haar oudere zus Julie. Het plot van het boek zou ik niet heel erg gemakkelijk kunnen aanwijzen: het is een boek dat gewoon gaat over een gewoon meisje met gewone problemen. Wat het lezen in 2014 zo leuk maakt is het weten dat het in 1918 voor het eerst gepubliceerd is. De ouderwetsheid spat er vanaf en het is heel grappig om je in te beelden hoe je leven gelopen zou zijn als je in die tijd geboren zou zijn.

Ik heb een omnibus met de vijf boeken die over Joop gaan tweedehands gekocht. Dit eerste deel is geschreven als een dagboek met tussendoor een brief die Joop richt aan een vriendin genaamd Net, maar de volgende boeken zijn in de derde persoon geschreven. Ik weet niet of van Marxveldt deze schrijfstijl misschien te kinderachtig of onprofessioneel vond, maar eerlijk gezegd past het wel bij het verhaal.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies wist wat de H.B.S. precies was, dus ik heb het geGoogled voordat ik ging lezen. Het blijkt de voorloper op het huidige havo/vwo te zijn en eigenlijk alleen welgestelde mensen konden er in de tijd van Joop ter Heul naartoe, dus in gezinnen waar het niet nodig was dat de kinderen hielpen met geld verdienen maar ze konden gaan leren.

Het verhaal is simpel, een plot is er nauwelijks, maar toch heb ik dit boek 4 sterren gegeven. Het maakte me aan het lachen en ik vond het heel knap hoe van Marxveldt zo dicht bij een gewoon meisje kon blijven, zonder allemaal verzinsels en bijzonderheden eromheen te moeten verzinnen. In boeken die ik de laatste jaren heb gelezen leken schrijvers altijd iets aan hun hoofdpersoon “bijzonder” en “apart” te willen maken. Joop ter Heul is heel leuk en grappig maar ze is op school middelmatig, ze heeft geen speciale gaves maar gewoon plezier in haar leven en met haar vriendinnen. En ik denk dat het gezond is voor meisjes vanaf een jaar of 10 (maar ook zeker nog als ze ouder zijn!) om dit boek te lezen en zich te beseffen dat je niet altijd de slimste, de knapste of weetikwat te zijn om leuke dingen mee te maken en plezier te hebben in je leven.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *