Boek 20 – “Pride & Prejudice”

Dit is niet de eerste keer dat ik Pride & Prejudice heb gelezen. En ook niet de tweede keer. Ik heb de film gezien waarin Keira Kneigthly de hoofdrol van Elizabeth Bennet vertolkt, de BBC-series waarin Colin Firth zijn beroemde / befaamde ‘Mr. Darcy in de vijver scène’ laat zien en het boek meerdere keer gelezen. Je kunt dus wel stellen: ik ben fan. Dus ik heb voor de derde keer 5 van 5 sterren gegeven op Goodreads.

Ik hoef denk ik het verhaal niet meer kort samen te vatten; ik ga er maar gewoon van uit dat iedereen wel een klein beetje weet waar het boek over gaat. Bijna geen schrijfster zo succelvol als Jane Austen en geen boek zo vaak aangehaald in andere literatuur als Pride & Prejudice. Zelfs daar waar je het niet meteen zou verwachten, zoals de chickflick-boeken over Bridget Jones, kun je een plot of karakter ontdekken gebaseerd op die uit dit boek.

De Engelse maatschappij in de tijd van Jane Austen was een stuk formeler dan die van ons nu. Het was een echte schande als je zomaar met iemand ging praten als je nog niet officieel was aan elkaar voorgesteld door een wederzijdse relatie of als de man des huizes zich officieel had voorgesteld aan de man des huizes van de andere familie. Het is heel raar om je voor te stellen dat het nog maar 200 jaar geleden is dat dit gewoon normaal gedrag was. Ook apart: de rijkere klasse (waar Jane Austen alleen maar over schrijft) had eigenlijk helemaal niets te doen. Vrouwen moesten hun dagen vullen met roddels uit de buurt en brieven schrijven naar familie / kennissen die verder weg woonden, maar konden met goed fatsoen niet eens het huishouden zelf doen want het niet hebben van voldoende personeel was een schande. En hoewel iedereen nu vaak klaagt dat ze het zo druk hebben, zou ik voor geen goud willen ruilen met de eindeloos lijkende dagen van de rijken uit de tijd van toen.

Wat naast de humor zo leuk is aan dit boek is de ouderwetse Engelse taal. Het is niet zo dat het boek vol staat met moeilijke woorden van vroeger, maar de grammatica en zinsopbouw waren toen nog anders en ik moest steeds weer lachen om hoe zinnen toen in elkaar zaten. Maar ik vrees dat ik een van de weinigen ben die dit grappig vindt; de meesten zullen het heus wel opmerken maar er misschien niet zoveel plezier aan beleven. Waar wel iedereen plezier aan kan beleven: Mrs. Bennet, de moeder van hoofdpersoon Elizabeth. Zij is zo veranderlijk in haar opvatting over mensen als het weer en doet alles in haar macht om haar dochters aan de man te krijgen.

Ik zou dit boek aan iedereen aanraden. Jong of oud, man of vrouw, het maakt niet uit: Mr Darcy is geweldig, Eliza divers en heel geloofwaardig en alle Bennets bij elkaar heel erg grappig.
En als mijn lovende woorden je nog niet overtuigd hebben: het boek kost maar €3,42 met gratis levering! En als je van iets chiquer houdt: de hardcover editie kost €7,75. *

*Ik ben een partner van The Book Depository en ontvang voor elk boek dat verkocht wordt via mijn link een kleine vergoeding.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

2 thoughts on “Boek 20 – “Pride & Prejudice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *