Boek 31 – Harry Potter marathon – deel 1

Het eerste deel van de Harry Potter serie is een dun boekje, maar de perfecte opzet voor de serie. Het begint met een jonge Harry. Hij heeft wel problemen en later in het boek ook wel gevaarlijke problemen, maar hij is vooral nog onwetend en nieuw in de toverwereld. Ik ga in deze post niet uitgebreid in op het plot; ik ga er van uit dat iedereen die mijn blog volgt wel op de hoogte zal zijn van het plot van Harry Potter and the Philosopher’s Stone.
Op de foto zie je mijn exemplaar van het eerste deel, samen met een boekenlegger die ik bij de Waterstones heb gekocht in Engeland vorig jaar. Het zijn hele leuke boekenleggers; het is de bedoeling dat je Title, Author, Date Started en  Date Finished invult zodat je een leuk overzicht hebt van het boek dat je gelezen hebt. Ook is er veel ruimte om opmerkingen op te schrijven over het boek in het “Page; Notes” gedeelte. Volgens mij was hij in de opruiming, dus heb ik er twee in plaats van vier pond voor betaald. Volgens de site van Waterstones zijn de groene die ik heb “not in stock”, maar de oranje versie met een iets andere indeling is er nog wel. (ik word overigens niet gesponsord door Waterstones om dit te zeggen).
Ik wil niet heel uitgebreid ingaan op de inhoud van het boek, maar om deze marathon-posts toch Harry Potter gerelateerd te houden zal ik een paar leuke observaties op een rijtje zetten bij elk boek, waar je misschien nog niet van op de hoogte was.

– Door de hele serie heen worden de kleuren rood en groen gebruikt als symbolen. In spreuken lijkt groen het slechte en rood het goede; de Avada Kedavra spreuk die Voldermort op Harry’s ouders afvuurt geeft een groen licht en later gebruikt Harry vaak Expelliarmus, dat een rood ligt afgeeft. Ook zijn de kleuren van Gryffindor rood en goud, terwijl die van Slytherin groen en zilver zijn. De ogen van Harry en Voldemort zijn ook tegengesteld van kleur; Harry heeft felgroene ogen en Voldemort (als hij in de latere delen weer een normaal lichaam heeft) heeft rode ogen. Hier lijkt de stelling “groen = slecht, rood = goed” niet op te gaan omdat Harry wel als het goede wordt voorgesteld in de serie.
– Rowling heeft Hermione expres neergezet als een niet zo aantrekkelijk meisje, zodat de lezers nog meer zouden focussen op haar intellect. Het was de bedoeling om aan het publiek te laten zien dat meisjes geen bijzonder uiterlijk nodig hebben om geweldig te zijn.
– De ‘Mirror of Erised’ laat aan Dumbledore waarschijnlijk zijn zusje en de rest van zijn familie gelukkig samen zien, en niet zoals hij in The Philosopher’s Stone tegen Harry zegt gewoon zichzelf met een paar sokken. Dit is een verband tussen Harry en Dumbledore; Harry ziet namelijk ook zijn hele familie in de spiegel.

Hopelijk heb je iets geleerd, haha. Het is nog niet te laat om mee te doen met mijn marathon! Ik moet nog zes van de zeven delen lezen. Als je ook de serie (opnieuw) gaat lezen, laat het me dan weten door een opmerking te plaatsen of een berichtje te sturen! Het is altijd leuker om samen te lezen dan alleen, en zo’n marathon als deze is daar zeer geschikt voor.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “Boek 31 – Harry Potter marathon – deel 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *