Boek 4 – “Het Sittaford Mysterie”

Het Sittaford Mysterie, geschreven door Agatha Christie, was het eerste boek dat ik las voor deze uitdaging dat ik 5 van de 5 sterren heb gegeven op Goodreads. Ik vond het spannend (zonder dat het ooit echt eng of goor werd) en ik vond de hoofdpersonen grappig, diep genoeg om interessant te zijn. Het plot was sterk en de ontknoping kwam voor mij volkomen onverwacht.

Het Sittaford Mysterie is het tweede boek in de omnibus die ik vorige week op de markt kocht (voor maar drie euro! lang leve de markt!). Ik kende de naam Agatha Christie natuurlijk al wel, maar had nog nooit een boek van haar gelezen. Nu ik dit koopje op de markt zag besloot ik om het gewoon te proberen. En ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan.

In principe is de loop van het verhaal redelijk voorspelbaar. Redelijk aan het begin wordt er een lijk gevonden, dan blijkt er iemand met een motief te zijn die het na een uitvoerig onderzoek toch niet gedaan blijkt te kunnen hebben en uiteindelijk komt er een verassende ontknoping. Het knappe aan dit boek vond ik dat de ontknoping voor mij echt onvoorspelbaar was. Toch was het ook zo logisch beschreven dat ik dacht “Natuurlijk was XXX het!”.

Het verhaal gaat over de zoektocht naar de moordenaar van Trevelyan, een rijke man die woonde in het plaatsje Sittaford. In dat plaatsje woont een verzameling bijzondere mensen: meneer Curtis met zijn praatzieke vrouw, de vrouwen Willet die het gigantische huis van Trevelyan gehuurd hebben voor de winter en Burnaby, de tikje norse beste vriend van Trevelyan. Er zijn teveel interessante mensen om ze allemaal op te noemen, maar dit waren in ieder geval de mensen van wie ik het extra leuk vond om wat meer over ze te weten te komen.

Ik vind het lastig om een review te schrijven over dit boek omdat ik het idee heb dat ik snel verraad wie het nou uiteindelijk gedaan heeft. Maar wat ik wel kan zeggen is dat echt geen enkel detail zomaar in het boek voorkomt omdat het grappige informatie zou zijn: bijna elke zin die geschreven is heeft uiteindelijk iets te maken met de ontknoping. Om dit te doen heeft Dame Agatha Christie (de Engelse titel Dame is aan haar gegeven voor haar bijdrage aan de Engelse literaire cultuur, in 1971) duidelijk goed nagedacht over het boek en is er niet zomaar wat op papier gezet.

Geen moment ook heeft het boek me verveeld. Ik was steeds weer nieuwsgierig naar wat er ging gebeuren en terwijl ik las dacht ik zelf hard na over wie de moordenaar zou kunnen zijn. Meerdere keren heb ik me moeten inhouden om niet even vlug naar de laatste paar pagina’s te kijken zodat ik het zou weten, zo graag wilde ik er achter komen wie het gedaan had.

Al met al is Het Sittaford Mysterie een echte aanrader en ik hoop nog vele detectives te mogen lezen zoals deze. De vijf sterren was hij zeker waard, en als je ergens een boek van Agatha Christie voorbij ziet komen raad ik je zeker aan om het te kopen.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

2 thoughts on “Boek 4 – “Het Sittaford Mysterie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *