Boek 48 – “De geboorte van een moeder”

De geboorte van een moeder gaat over Daphne Deckers die zwanger is van haar eerste kind. Ze vertelt over van alles dat bij het zwanger-zijn komt kijken. Mocht je je afvragen waarom ik dit boek heb gelezen ondanks het feit dat ik helemaal niet zwanger ben: ik zat in het vliegtuig, had geen boeken bij me en dit was een van de weinige boeken op Eduard die ik nog niet gelezen had. Daarom kan ik je uit ervaring deze twee tips geven:

1. Als je op vakantie gaat, zorg dan dat je genoeg leuke boeken mee heb en ook een paar reserve eventueel op je eReader.
2. Als je niet zwanger bent, lees dit boek dan vooral niet.

Nummer 48 in mijn uitdaging, nummer 8 van de #boekperweek uitdaging en het vinkje van de 2015 Reading Challenge staat bij ‘A book based on a true story’. 

Titel: De geboorte van een moeder
Auteur: Daphne Deckers
ISBN: 9043910384

WAAR GAAT HET BOEK OVER EN WAT VOND IK VAN HET BOEK?

Nou, eigenlijk zegt de titel al waar dit boek over gaat. Namelijk: de geboorte van een moeder. Wat natuurlijk een woordspeling is omdat het kind eigenlijk geboren wordt, maar Deckers wordt ook moeder dus dit is lekker symbolisch. Die Deckers toch. Deckers vertelt in De geboorte van een moeder over haar zwangerschap. Het gaat vooral over haar eerste ervaringen met dingen (bepaalde onderzoeken en zwangerschapsclubs) maar soms vergelijkt ze op lichamelijk vlak haar twee zwangerschappen met elkaar, omdat ze blijkbaar erg verschillend waren. 

Het verhaal is op een hele onduidelijke manier onderverdeeld. We doen aan flashforwards, flashbacks en quotes van bekende mensen over zwangerschappen tussendoor. Daphne doet aan spullen kopen, kamers verven, met mensen praten maar ze praat ook over ontlasting die vrijkomt bij het persen. Allemaal een beetje chaotisch dus. 

Als je zwanger bent zit je waarschijnlijk zo vol hormonen dat je alles wat met zwangerschappen en baby’s te maken heeft leuk vindt. Ook herken je dan misschien veel dingen. Maar ten eerste ben ik niet zwanger dus had ik geen herkenbare situaties, maar ik houd ook niet chaotisch onderverdeelde boeken vol met clichés, zoals: “Het deed ontzettend veel pijn maar het was het zooooo waard!”. Dat is niet echt een schokkende uitspraak van iemand met twee kinderen en daar heb ik niet bijna tweehonderd pagina’s gebazel over het liefdevolle gevoel van trappelende voetjes in haar buik voor nodig. 

Om te weten te komen of je dit boek wilt lezen of niet kan je heel gemakkelijk dit schema volgen:

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “Boek 48 – “De geboorte van een moeder”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *