De top 5 van 2015!

Deze laatste dagen van het jaar worden altijd gebruikt om terug te blikken op wat geweest is en vooruit te kijken naar wat komen gaat. Tijd om dat voor Ilona Leest ook te doen. Voor mij was 2015 een goed boekenjaar: ik heb opnieuw 52 boeken gelezen, elke week eentje, en als ik zo door mijn recensies heen kijk zie ik ontzettend veel boeken staan waar ik echt van heb genoten. Ook persoonlijk was 2015 een geslaagd jaar. Ik ben in september naast Rechtsgeleerdheid (waar ik nu tweedejaars ben) ook begonnen met de studie Taal- en Cultuurstudies en geniet volop van alle extra dingen die ik  nu leer. Ook word ik nog steeds blij van het huis waarin ik woon en dan vooral de boekenkast die een enorme plek van de woonkamer inneemt. Die boekenkast komt steeds voller te staan met allemaal leuke boeken. Binnenkort wordt het tijd voor een tweede boekenkast denk ik. Zal m’n vriend leuk vinden… Maar goed. Ik heb er even over na moeten denken maar vol trots presenteer ik bij deze: De Top 5 van 2015!

Cover van het boek De Bijen door Laline PaullOp nummer 1: De bijen door Laline Paull. De Bijen is geschreven vanuit het perspectief van Flora 717, een schoonmaaksterbij in een grote bijenkorf. Het is knap geschreven omdat het geen enkel moment raar voelt dat je als lezer een bij volgt, maar ook omdat het allemaal zo echt en geloofwaardig lijkt. De bijen is deels gebaseerd op hoe bijen echt leven (die hiërarchie enzovoorts) en Paull probeert niet om ‘menselijke’ emoties als verliefdheid in het bijenleven te stoppen. Het is meer een mooie verwoording van het bijeninstinct.. Misschien literair gezien niet het meest opvallende boek dat ik heb gelezen dit jaar, maar wel een van de boeken die me absoluut zullen bijblijven.

151229 Top vijf nummer 2

Op nummer 2: De ochtenden van Sanneke van Hassel. In mijn recensie van dit boek schreef  ik al ‘Als ik nog aan sterren geven deed zou dit boek er zeker 5/5 krijgen’ en alle sterren zouden dan ook dik verdiend zijn geweest. In De ochtenden staan de beste korte verhalen uit eerdere bundels. Die worden begeleid door een kort voorwoord van Jan van Mersbergen (wat ik niet zo’n succes vond maar daar kon Van Hassel natuurlijk niets aan doen). De verhalen zijn kort maar krachtig op de beste manier en maken van een klein leven een groot verhaal. Voor wie van korte verhalen houdt is De ochtenden een must read.

151229 Top vijf nummer 3

Op nummer 3: Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen. Een boek over een leven dat verschilt van dat van mij als dag en nacht: een bejaarde man in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Ik heb tijdens het lezen een paar keer hardop gelachen om Groens beschrijvingen van alle gebeurtenissen in het verzorgingstehuis, maar ik leefde ook met hem mee toen er een aantal dingen gebeurden die zijn leven een stuk minder leuk maakten. Pogingen iets van het leven te maken is eens wat anders, een verfrissende blik op de samenleving omdat je alles eens compleet van een andere kant bekijkt. Maar het is vooral gewoon een leuk boek.

151229 Top vijf nummer 4

Op nummer 4: To Kill a Mockingbird door Harper Lee. Een klassieker over de segregatie in Amerika gezien door de ogen van een jong meisje genaamd Scout. Haar vader is advocaat en hij moet een zwarte man bijstaan in een rechtszaak. De hele samenleving reageert daar op, sommigen wat positiever dan anderen, en door de ogen van Scout merk je als lezer hoe vreemd volwassenen soms in elkaar kunnen zitten. To Kill a Mockingbird is zo’n boek dat je eigenlijk “gelezen moet hebben” en hoewel ik tegen het principe van ‘verplicht klassiekers lezen omdat het moet’ ben, zou ik het iedereen aanraden om dit te lezen. Plus: het is naast een goed boek ook gewoon een leuk boek en niet alleen maar zwaarmoedig en moeilijk.

En last but not least….

151229 Top vijf nummer 5

Op nummer 5: Brieven van belang samengesteld door Shaun Usher. Dit boek viel op door zijn hoge ‘koffietafelgehalte’. Belangrijke / leuke / mooie brieven van eeuwen oud of juist pas een paar jaar geleden worden in Brieven van belang geplaatst, soms met een korte uitleg om de context te verduidelijken. Brieven van belang is mooi vormgegeven en is van goede kwaliteit. De pagina’s glanzen, de brieven zijn duidelijk leesbaar en er is een goede verhouding tussen serieuze en grappige brieven. Leuk om op tafel of op je nachtkastje te hebben liggen zodat je af en toe een brief kunt lezen.

Dit was mijn Top 5 van 2015! De recensies kun je terugvinden door op de eerste zin te van elk stukje te klikken. Hopelijk hebben jullie een fijne kerst gehad en alvast een voorspoedig nieuwjaar gewenst!

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *