‘De vlamberken’ – Lars Mytting

De vlamberken is een roman van de succesvolle Noorse auteur Lars Mytting. September dit jaar verscheen De Vlamberken bij uitgeverij Atlas Contact. In Noorwegen heeft Lars Mytting in 2014 met dit boek de Noorse Boekhandelprijs gewonnen (wat in mijn gedachten het equivalent is van het winnen van de AKO literatuurprijs in Nederland). Na het lezen van de achterflap was ik nieuwsgierig naar de rest van het boek en ik begon daarom enthousiast met lezen.
Cover van het boek De Vlamberken door Lars Mytting
Titel: De vlamberken
Auteur: Lars Mytting
ISBN: 9789025445843
Uitgeverij: Atlas Contact
Het verhaal van De vlamberken draait om de Noorse jonge man Edvard Hirifjell. Hij is op driejarige leeftijd zijn beide ouders verloren toen ze op vakantie waren in Frankrijk en ze op een granaat die was blijven liggen na de Eerste Wereldoorlog stapten. Edvard ontsprong de dans en is opgegroeid op de boerderij van zijn opa die schapenboer is. Jarenlang lijkt alles verder prima te gaan met Edvard en hij rekent erop dat hij later in het boerenbedrijf zal blijven werken. Maar het is al wel snel duidelijk dat Edvard in het dorp niet helemaal geaccepteerd wordt en dat heeft te maken met het verleden van zijn opa: die stond aan  de “verkeerde” kant tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn familie wordt daarom nog altijd lastiggevallen door de andere dorpsbewoners. Dit was misschien al genoeg reden geweest om een leven lastig te laten worden, maar het begint allemaal pas echt raar te worden als Edvards opa overlijdt en er al jarenlang een prachtige doodskist bij het uitvaartbureau blijkt te staan… Wie heeft die doodskist gemaakt en waarom? En is het wel echt zo dat Edvards ouders op een onschuldige vakantie waren toen ze overleden?

Edvard begint ongedurig te worden en besluit om dieper in het verleden van de familie Hirifjell te duiken. Steeds meer vreemde dingen komen boven water. Edvards opa en diens broer Einar konden elkaar bijvoorbeeld niet uitstaan, maar had dat een gegronde reden? Als Edvard steeds meer te weten komt over het verleden van zijn opa en Einar dwingt zijn onderzoek hem van Noorwegen naar Frankrijk te gaan om meer te kunnen ontdekken. Maar het zoeken naar antwoorden lijkt hem wel bijna los te weken van zijn vroegere leven en vrienden: zijn toekomst met de Noorse schone Hanne staat opeens op losse schroeven als hij de mysterieuze Gwen ontmoet.

De vlamberken neemt je als lezer mee langs verschillende paden om zo langzaam het familieverhaal van de Hirifjells te ontdekken. Er zitten wat vreemde kronkels in het verhaal die het plot onvoorspelbaar maken, maar er is geen gigantische “plottwist” waar je echt even van moet bijkomen: daar is het boek niet spannend genoeg voor. Hoewel, het boek is wel degelijk spannend, maar niet op de standaard thriller-“ik moet nu weten wat er gebeurt dit is te eng”-manier maar meer omdat je oprecht geïnteresseerd raakt in de levens van de personages. Je hoopt dat Edvard de antwoorden vindt die hij zoekt (al was het alleen maar omdat je de antwoorden dan zelf ook hebt). Er komt wel iets romantisch in het boek voor als Edvard nadenkt over Hanne en Gwen, maar het voert gelukkig niet de boventoon: de innerlijke strijd die Edvard voelt betreffende deze twee meisjes lijkt meer te spiegelen aan de innerlijke strijd die hij voelt na het ontdekken van een aantal dingen die ik nu niet wil verklappen omdat ik dan een deel van het plot zou moeten vertellen.

Een groot thema in De vlamberken is hout. En dan bedoel ik niet dat Edvard in een bos woont en er af en toe een boom wordt benoemd, nee, Myttings liefde voor hout spat van bijna elke pagina. De bomen worden beschreven, het zagen, de kleurschakeringen, de aders, het bewerkte hout: hout lijkt naast Hanne en Gwen wel de derde liefde in De vlamberken. Dat is eigenlijk ook niet gek als je bedenkt dat Mytting in 2011 het boek De man en het hout schreef: een bijna filosofisch boek dat puur en alleen om hout gaat (bomen, hoe je ze moet kappen, hoe je mooie stapels maakt). Dit boek heeft prachtige foto’s en is het ideale cadeau voor elke m/v die van hout houdt (zeker een goeie tip nu de feestdagen er weer aan zitten te komen). Maar ken je niemand die zo gek is op hout: geef dan De vlamberken cadeau. Het is een verdraaid goed boek.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *