‘Een leven met Formule 1’ – Olav Mol

Cover van het boek Een leven met Formule 1 door Olav MolWie al een tijdje naar Formule 1 races kijkt kent hem natuurlijk: Olav Mol, de commentator die al jaar en dag de races aan elkaar praat. Hij heeft altijd wel een leuke anekdote of een grappig feitje achter de hand om de race iets spannender te maken als er even niets gebeurt. In Een leven met Formule 1 vertelt Olav over (veelal persoonlijke) gebeurtenissen die hij linkt aan de Formule 1.

Titel: Een leven met Formule 1
Auteur: Olav Mol
ISBN: 9789021403304

In juni dit jaar verscheen Een leven met Formule 1 bij Uitgeverij Q. De achterflap belooft veel goeds: “In dit boek vertelt hij hoe hij in de Formule 1 verzeild raakte, wat hij zag en hoe zijn privéleven parallel met de races is verlopen. De beroemdste coureurs, de mooiste races, en de meest tragische ongevallen passeren de revue“. Bij de Formule 1 gebeurt altijd wel iets. Op een circuit is altijd wel iets te zien en te doen en aangezien Olav Mol al 25 jaar lang verslaggever is van de races heeft hij veel gezien en meegemaakt. Een boek schrijven met al dat soort die ervaringen erin is dus ook zeker een goed idee.

Een leven met Formule 1 is geen boek vol met racefeitjes: er wordt juist veel aandacht gegeven aan Olavs persoonlijke leven. Hij begint netjes bij het begin en legt uit hoe hij van het sleutelen aan radio’s in zijn kamer tot commentator bij grote televisiezenders kwam. Hij vertelt waarom bepaalde coureurs hem wel heel erg aanspreken (Ayrton Senna bijvoorbeeld) of juist helemaal niet (Michael Schumacher) en geeft zijn mening over het in beeld brengen van ernstige ongelukken. Ook opvallend waren zijn opmerkingen over Bernie Ecclestone, de grote commerciële Formule 1 baas. Bernie is door en door een zakenman en doet alles zo winstgevend en zakelijk mogelijk, waardoor er over hem nog best wat opvallende dingen te vertellen zijn…

Het boek is leuk om te lezen, zeker als je al een aantal jaar de Formule 1 volgt en het daarom leuk vindt om Olav Mol op deze manier iets beter te leren kennen. Maar als je niet nieuwsgierig bent naar Olav Mol persoonlijk kun je dit boek beter laten liggen; voor feitjes of echt spannende verhalen over de Formule 1 kun je beter op zoek gaan naar iets anders. Een leven met Formule 1 is een prima boek om in een dag uit te lezen, maar voelt soms wel wat rommelig aan. Het is niet altijd duidelijk wat je op de volgende pagina kunt verwachten en het is niet altijd duidelijk wat nou precies de hoofdstukindeling is. Verhalen over coureurs worden afgewisseld met stukken over hoe Olav omgaat met zijn diabetes. Een beetje een vreemde mix, wat niet per se verkeerd is, als je van tevoren ook verwacht dat dit nou eenmal is hoe het boek in elkaar zit.

Olavs enthousiasme komt ook op papier goed over en het is eigenlijk jammer dat het boek nét te vroeg al is geschreven, namelijk voordat Max Verstappen zijn eerste race won. Aangezien Olavs commentaar toen zo leuk en emotioneel was denk ik dat die overwinning ook leuk verwerkt had kunnen worden in het boek. Voor wie het fragment niet kent, dit is een thuisopname van iemand waarin je hoort hoe blij en emotioneel Olav wordt van een goede race van Max Verstappen:

Wat ik wel echt vond tegenvallen was het voorwoord van Jos Verstappen. Dat kon bijna niet minder enthousiast of nog denigrerender. Volgens Jos heeft Olav “het spelletje redelijk door” en snapt hij wel een beetje waar het over gaat en is hij een prima oké commentator. Sorry hoor, maar als je geen echt goed woordje voor iemand overhebt moet je geen voorwoord schrijven voor zijn boek. Misschien had de redacteur / uitgever dit ook moeten opmerken en om een aanpassing moeten vragen, of zelfs dit hele voorwoord maar skippen. Dit was geen goede manier om het boek te beginnen. De lezer zou er bijna van gaan denken dat Olav achter de schermen door niemand gerespecteerd wordt (en dat is niet de indruk die je wil wekken, vlak voordat iemand een boek gaat lezen over Olav Mol).

Al met al: Een leven met Formule 1 is een leuk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in Formule 1 en die het leuk zou vinden om Olav Mol wat beter te leren kennen.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *