‘Ik zie je’ – Matthijs Kleyn

Cover van het boek Ik zie je door Matthijs KleynMatthijs Kleyn schreef in 2011 zijn (bekende) debuutroman Vita. Dit jaar verscheen bij uitgeverij Meulenhoff zijn tweede roman: Ik zie je. Een verhaal dat over verlies, vergeten en liefde gaat. En natuurlijk niet te vergeten: het gaat ook over een videotheek.

Titel: Ik zie je
Auteur: Matthijs Kleyn
ISBN: 9789029090520
In mei 2016 verschenen bij uitgeverij Meulenhoff.

 

Matthijs Kleyn is al een bekende naam voor velen. Natuurlijk door zijn debuutroman Vita, een deels autobiografisch verhaal, maar Kleyn werkt ook veel met televisie. Nu is vijf jaar na het verschijnen van zijn debuut het nieuwe boek Ik zie je verschenen. Het boek belooft veel want op de binnenflap staat: “Matthijs Kleyn overdondert de lezer met zijn intense roman over vluchten, vergeten en herinneren“. Wordt die belofte wel waargemaakt? Is Ik zie je wel echte zo’n intense roman?

Zij sleept hem weer het leven in en neemt hem mee naar feestjes en clubs.

In Ik zie je volgen we de belevenissen van Fender. Hij is een man van begin dertig die net weer single is geworden omdat zijn (ex-)vriendin hem na een relatie van zes jaar opeens heeft verlaten. Fender runt zijn eigen videotheek en wil dat blijven doen, ook al levert het in deze tijden van Netflix en illegaal downloaden weinig geld meer op. Nu zijn relatie gestrand is zorgt Fender slecht voor zichzelf: hij eet niet genoeg, hij drinkt wel (voornamelijk muntthee en bier) en hij ziet er constant onverzorgd uit. Maar dan leert Fender Lisa kennen, een meisje dat in alles grenzeloos lijkt te zijn. Zij sleept hem weer het leven in en neemt hem mee naar feestjes en clubs. Fender wordt stapelverliefd op Lisa en na een langzame start krijgen ze een relatie.

De relatie tussen Fender en Lisa is geen gemakkelijke. Fender is een beetje alternatief (wie zou er nou zo erg vasthouden aan het runnen van een videotheek?) maar dat betekent niet dat hij wild is. Hij wil het liefst met zijn vriendin gezellig uitgaan zonder rare dingen te doen, of gewoon thuis op de bank een filmpje kijken. Maar Lisa wil meer, zij wil alles uit het leven halen. En daar horen voor haar drugs bij. Drugs is een groot thema in Ik zie je. Fender verbaast zich telkens weer over hoe genormaliseerd drugsgebruik tegenwoordig is. Het is haast vreemder om geen drugs te gebruiken dan wel, en op feestjes moet hij zich verexcuseren als hij geen cocaïne wil gebruiken. Lisa’s drugsgebruik wordt een steeds groter probleem tussen Fender en haar. Zij lijkt drugs doodnormaal te vinden, en haast een standaardonderdeel van het leven. Ze begrijpt wel dat hij een echte drugsverslaving vervelend zou vinden, maar ziet het probleem van af en toe snuiven op een feestje niet.

Naast alle relatieproblemen tussen Lisa en Fender gebeuren er in Ik zie je nog veel meer dingen. Het leukste “extra” verhaal vond ik het terugkeren van complottheorieën omtrent Evis Presleys dood. Fenders vader is een muzikant en groot fan van Elvis en aangezien Fender zoals gezegd een beetje bijzonder is, heeft hij zich helemaal verdiept in Elvis’ dood. Er zijn wel meer mensen die denken dat Elvis helemaal niet overleden is en dat zijn dood in scène is gezet; de belangrijkste argumenten voor die theorieën zijn gemakkelijk op internet te vinden. Ook leuk zijn alle stukjes die gaan over films en de videotheek van Fender in het algemeen.

In Ik zie je gebeurt er van alles en het einde is misschien niet helemaal wat je zou verwachten. Ik vond het boek prettig lezen en de personages op z’n zachtst gezegd origineel; een personage als Fender heb ik nog niet eerder voorbij zien komen. Ook het belangrijkste thema van het boek (drugs) vond ik goed gekozen en relevant om over te lezen. Ik heb namelijk ook een beetje het idee dat het gebruiken van drugs steeds normaler lijkt te worden en dat mensen het eerder uit moeten leggen als ze géén pilletjes slikken dan wanneer ze dat wel doen. Toch wordt Kleyn niet belerend. Ik zie je is geen roman over hoe slecht drugs zijn, en hoe stom het is dat iedereen slikt en snuift, maar er wordt wél opgemerkt wat er op feestjes tegenwoordig gebeurt en welke effecten dat kan hebben. Maar boven alles is Ik zie je een roman over een liefde, een relatie en alles daaromheen.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *