‘Kramer versus Kramer’ – Avery Corman

Kramer versus Kramer werd in de jaren tachtig van de twintigste eeuw voor het eerst gepubliceerd. De rollen van mannen en vrouwen waren aan het veranderen en dit boek brengt die veranderen rollen in beeld door een verhaal dat draait om een New Yorks echtpaar dat gaat scheiden. Ted en Joanna Kramer zijn getrouwd en krijgen samen een zoontje, William (“Billy”). Na een aantal jaar vertrekt Joanna en moet Ted opeens alleen voor Billy zorgen…

Titel: Kramer versus Kramer
Auteur: Avery Corman

Ted en Joanna worden in het begin van het boek neergezet als hele normale mensen, die elkaar op een feestje ergens zijn tegengekomen en langzaam aan een relatie hebben opgebouwd. Ze trouwen en krijgen na een aantal jaar een mooi kindje dat ze de naam William geven (maar eigenlijk noemt iedereen hem constant Billy). Eerst lijkt alles goed te gaan, maar Joanna wordt steeds ongelukkiger in haar rol van huisvrouw. Ze wil graag weer in de volwassen wereld ook iets betekenen in plaats van alleen communiceren met mensen van Billy’s leeftijd. Ted zegt dat dat absoluut niet kan, dat het geen nut heeft als zij ook gaat werken omdat haar loon amper zou opwegen tegen de kosten van een nanny, en dat ze maar moet wennen aan deze situatie. Joanna kan het uiteindelijk echt niet meer aan en als Billy net vier is vertrekt ze plotseling.

Ted staat er opeens alleen voor en moet Billy nu opvoeden. Lastig te combineren met zijn full-time baan maar na enkele opstartproblemen slaat Ted zich er best goed doorheen. Hij leert om voor Billy te zorgen en geniet volop van het vaderschap. Natuurlijk zijn er af en toe kleine tegenslagen en Billy is ook niet altijd lief (meestal wel), maar over het algemeen is Ted best tevreden met zijn leven. Totdat Joanne na een jaar weer in het spel komt en roet in het eten gooit door de voogdij over Billy op te eisen…

Nu komt het punt in het boek dat stof tot nadenken geeft. Ted heeft meer dan een jaar lang voor Billy gezorgd en heeft dat goed gedaan. Billy heeft het met zijn vader naar zijn zin. Joanne heeft zich ontzettend onverantwoordelijk gedragen door opeens weg te lopen. Maar ze is wel Billy’s moeder en als Billy bij haar is wordt hij ook goed verzorgd. Ze is en blijft zijn moeder. Welke kant moeten ze nu op?

Van het boek is een supersuccesvolle film gemaakt met Dustin Hoffman en Meryl Streep in de rollen van Ted en Joanne Kramer. De film won 5 Oscars.

Overigens ben ik nu ook aan het einde gekomen van de Leni Saris minimarathon. Ik las als laatste van de zes boeken nog ‘Tamara wie ben je?’. Grappig boek wel. Ik heb hem ook aangevinkt als ‘a funny book’ bij de 2015 Reading Challenge geloof ik. Tamara lijkt als enige van het hele gezin geen talenten te hebben en wordt daarom behandeld als huissloof. Als ze door middel van smoesjes en sluwe plannetjes uit huis gaat komt ze er achter dat ze eigenlijk boordevol talent zit en stevent ze af op een giga-carrière (die ze naderhand opgeeft om met de man van haar dromen te kunnen trouwen).

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *