Lezen in tijden van stress

Iedereen kent het gevoel wel: je bent zo druk bezig met ‘belangrijke’ dingen (druk op het werk, school, universiteit) dat je aan ontspanning maar weinig toekomt. Maar juist als je het erg druk hebt is ontspanning ontzettend belangrijk, om je gaande te houden en je ervoor te behouden dat je jezelf voorbij rent. Ik merk altijd dat ik in tijden van meer stress en drukte aan lezen minder toekom, en dat terwijl ik juist zo blij en ontspannen word van een goed boek! Ik heb dus een aantal goede tips en tricks op een rijtje gezet om je door die drukke tijd heen te helpen, om te zorgen dat je ook in stressvolle tijden gewoon rustig kunt blijven lezen.

Tip 1: Dwing jezelf niet tot het lezen van ‘moeilijke’ boeken!
Ik heb als ik moet leren voor tentamens echt geen zin om me ook nog door een taai boek heen te moeten worstelen. Als je gestresst bent is het misschien verstandig om boeken als Oorlog en vrede eventjes links te laten liggen, en je gewoon te verliezen in makkelijk lezend boek. Sowieso ben ik niet echt een voorstander van moeilijke boeken lezen omdat het zou moeten (ik schreef er zelfs al een blogpost over; die kun je hier lezen), maar zeker niet als je het al druk hebt!

Oorlog en vrede door Leo Tolstoj Misschien is dit niet het moment om Oorlog en vrede te lezen…

 

 

 

Tip 2: Maak van lezen een echt verwenmomentje!
Niemand heeft de energie om 24/7 door te rennen zonder een momentje rust. Als je het druk hebt is het belangrijk om van je pauzes een echt verwenmomentje te maken. Als ik een drukke dag achter de rug heb vind ik het heerlijk om in mijn grote stoel te gaan zitten met een kopje thee en een stukje chocolade bij de hand (tikje cliché misschien, maar soit), een dekentje om mezelf heen te wikkelen en een uurtje de tijd te nemen voor een goed boek. Misschien is het wel verstandig om een kookwekkertje te zetten, zodat je niet door en door blijft lezen terwijl je eigenlijk geen tijd meer over hebt…

Tip 3: Laat je ‘reading challenge’ even met rust!
Net als vele anderen heb ook ik weer een reading challenge dit jaar. In 2016 wil ik minimaal 52 boeken lezen, oftewel een boek per week. Maar in weken dat je het druk hebt ga je waarschijnlijk minder lezen dan je normaal gesproken zou doen, dat is nu eenmaal zo. En ja, misschien ga je iets achter lopen op je reading challenge. Grote kans dat je daardoor alleen maar nog meer gestresst wordt; ik vind het in ieder geval vervelend om niet voldoende te lezen! Maar op dit moment moet lezen alleen ontspanning zijn en niet het volgende ‘moetje’ dat je stress bezorgt. Laat die challenge dus maar even zitten, waarschijnlijk lees je in de vakantie of in een rustig weekend meer dan gemiddeld en dan heb je die achterstand zo weer weggewerkt!

Het belangrijkste van allemaal is dus: geniet gewoon van je boek, en blijf lezen zien als ontspanning!

160327 Boek met koffieIk ga nu weer fijn in mijn stoel zitten, met een lekker makkelijk boek en een kopje thee. Geniet van het lezen, en als je een drukke week hebt: veel succes!

(credits voor de koffie/boek foto: https://pro.com/blog/wp-content/uploads/book_and_mug-e1442257434340.jpg en de Oorlog en vrede foto: http://www.dwarsligger.nl/wp-content/uploads/boekdb/4de6e8995c79a3.56774598.jpg)

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *