Leni Saris minimarathon

Leni Saris (Rotterdam, 1915-1999) was een Nederlandse schrijfster. Ze schreef geen literaire boeken maar meer wat zij zelf ‘ontspanningsromans’ noemde; simpele verhalen met altijd een happy ending. Mijn moeder las vroeger toen ze nog een meisje/tiener was graag de boeken van Leni Saris en daarom staat bij mijn ouders op zolder een kratje met pockets. Ook in mijn moeders tijd waren de boekjes eigenlijk al ouderwets, maar nu zijn ze dat zeker. Soms is het heerlijk om eens terug in de tijd te duiken. Niet per se op een geschiedenisles-achtige manier, maar gewoon kijken hoe het leven van toen was.

een mooie foto van Leni (voluit Helena Barbara Wilhelmina) Saris

Toen ik voor mijn uitdaging Mijn Naam is Myrthe van Leni Saris las (de recensie lees je hier, en hij is heel grappig, al zeg ik het zelf). Daarin vatte ik al een beetje samen hoe het is om een boek van Leni Saris te lezen. Een kleine impressie uit die blogpost om je een beetje een idee te geven:

“Er wordt regelmatig een telegram verstuurd, vrouwen maken zich druk om nylons en kousen, mannen roken nog pijp en na het trouwen stopt de vrouw met werken om in alle rust kinderen te kunnen produceren.”

“De hoofdpersonages in Saris’ boeken zijn standaard preuts en er wordt in meer dan één boek gezegd dat de meisjes “seks een modewoord” vinden. Trouwen als het stel elkaar pas drie maanden kent vindt Saris veel verstandiger.”

Na geprobeerd te hebben om een beginnetje te maken in The Lord of the Rings en net Oorlog en Vrede op de kop te hebben getikt bij de Kringloopwinkel vond ik het tijd voor een beetje ontspannende lectuur. Daarom besloot ik om een soort mini-marathon van Leni Saris’ boeken te houden. Ik heb de meeste uit het krat van mijn moeder al gelezen, maar na een tijdje rondsnuffelen kwamen er nog zes boven water die ik nog niet kende. De Leni Saris pockets zijn meestal wel te vinden op boekenmarkten of in kringloopwinkels maar ook via tweedehandsboeken sites (http://www.boekwinkeltjes.nl is echt de Marktplaats van de boeken) zijn de meeste voor zo’n €0,50 wel te vinden. Dus mocht je het leuk vinden om mee te marathonnen: het is slechts een kleine investering.

De pockets die ik nog moest lezen op een rijtje:
1. Leontine
2. Morgenster
3. Weerzien met Vincie
4. Winterreis met Joël
5. Echo in de wind
6. Tamara, wie ben je?

Nummers 1 & 2 heb ik al van mijn lijstje kunnen afstrepen in de afgelopen twee dagen (ze lezen echt als een trein) en nu komen nummer 3 tot en met 6 nog! Ik houd jullie op de hoogte.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *