‘Mijn stichting’ – mr. Pieter Kuiper & drs. Ingrid Rietveld

De meeste boeken die ik lees zijn fictie. Als ik me al een keer waag in het non-fictie gebied zijn het meestal (auto)biografieën die ik oppak. Als ik diep nadenk is het enige andersoortige non-fictie boek dat ik ooit heb gelezen ‘The God Delusion’ van Richard Dawkins geweest. Overigens vond ik dat een goed boek. Nu was het echter tijd voor een volgend non-fictie boek, omdat ik voor een project / stage meer moest weten over stichtingen. 

Titel: Mijn stichting
Auteurs: mr. Pieter Kuiper & drs. Ingrid Rietveld
ISBN: 978-90-821506-0-5
Kosten: €14,95 excl. verzenkosten. Klik hier voor meer info.

Stichtingen zijn, evenals bijvoorbeeld een B.V. of V.O.F., een Nederlandse rechtspersoon. Dat betekent dat de Stichting uit eigen naam kan handelen en de ‘natuurlijke’ personen (mensen dus, maar dan in juridische taal) niet altijd direct aansprakelijk zijn voor de handelingen van een stichting. Het oprichten van een stichting is in Nederland ontzettend makkelijk en veel minder complex dan bijvoorbeeld een B.V. of een V.O.F. Je moet er wel even voor naar de notaris en die zal je dan ook helpen met de lastigste onderdelen. In dit boekje, Mijn stichting,  is een handige checklist opgenomen om te kijken of je alle voorbereidingen goed hebt afgehandeld.

Ik studeer rechtsgeleerdheid en dus zijn voor mij juridische termen niet meer geheel onbekend, maar dit boekje is eigenlijk geschreven voor mensen zonder ook maar enige juridische achtergrond. Op de achterflap claimt het zelfs in ‘jip-en-janneketaal’ geschreven te zijn. Dit betekent natuurlijk dat het niet al te diep ingaat op de achtergrond en ontwikkeling van de rechtspersoon stichting, wat ik eigenlijk wel interessant had gevonden. Maar dat is ook niet het doel van dit boekje. Het heet niet voor niets Mijn stichting: het is vooral geschreven voor mensen die erover nadenken om een stichting op te richten en een duidelijk overzicht willen hebben van wat er precies moet gebeuren. Met handige checklists en duidelijk uitleg doet dit boek dus precies wat het belooft. 
Dus om het kort samen te vatten: wil je een stichting oprichten of ben je nog een beetje de mogelijkheden aan het uitzoeken? Lees dan vooral dit boek. Ben je meer geïnteresseerd in puur de achtergrond en juridische diepgang over stichtingen? Dan is dit boekje het misschien niet helemaal voor jou.
Na het lezen van dit boek realiseerde ik me dat ik voor mijn studie ook best veel lees. Zal ik die boeken ook gaan meetellen voor de 2015 Reading Challenge / de boekperweek uitdaging, of is dat een beetje valsspelen? Wat vind jij?
Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

3 thoughts on “‘Mijn stichting’ – mr. Pieter Kuiper & drs. Ingrid Rietveld

  1. Dag Ilona,

    Wat een leuke recensie van een dito boek! Nadat ik het zelf heb gelezen heb ik een aantal exemplaren gekocht voor een bestuur van een stichting waar ik tijdelijk verantwoordelijk voor ben. De “Jip & Janneke-stijl” spreekt mij aan, de keren dat ik in mijn leven bij een notaris heb gezeten vroeg ik mij later vaak af “wat bedoelde de beste man nu precies…”. Dit boekwerk is in dat opzicht een verhelderende bijdrage aan complexe materie waar men soms te makkelijk over denk.

  2. Hartelijk dank voor deze recensie, heel informatief. Wat ik me nog afvraag is: wat voegt het boek toe aan de reeds op internet beschikbare informatie? (Belastingdienst, KvK, nieuwestichting.nl). Is het wijs om toch aanvullend dat boek te lezen, vooral ivm ANBI-statusvereisten? nb ik ga een culturele stichting oprichten

  3. Hey Esther! Fijn dat je iets hebt gehad aan de recensie, dat vind ik leuk om te horen. Ik zou zeggen dat ook naast de al beschikbare informatie op internet dit boek een absolute aanrader is, zeker als je van plan bent om een ANBI-stichting op te richten. Het biedt een praktisch overzicht van alles wat je moet regelen en een cheklist om te kijken of je aan alles hebt gedacht. Ik denk dat de meeste dingen ook wel ergens op internet te vinden zijn, als je lang en uitgebreid zoekt, maar met dit boek weet je ten minste zeker dat je kloppende informatie in handen hebt (wat je op internet nooit zeker weet). Een notaris heeft het boek geschreven dus je kunt zeker zijn dat alles in het boek klopt.

    Laat me nog weten of je het boek aanschaft, en zo ja wat je ervan vindt! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *